Van alle Belgen die op wintersport gaan, vertrekt 32% tijdens de kerstvakantie

EERSTE UITTOCHT VAN HET WINTERSPORTSEIZOEN: DE VOORUITZICHTEN EN TIPS VAN EUROP ASSISTANCE

Het is aftellen geblazen naar de kerstvakantie. Gewoonlijk neemt het enthousiasme voor de wintersport toe wanneer de weersomstandigheden van het jaar voordien gunstig waren. Dit was het geval tijdens de kerstvakantie 2018-2019. Men mag zich dus verwachten aan een grote drukte op de wegen en in de skigebieden van en naar de Alpen, te meer omdat kerstdag en nieuwjaarsdag dit jaar in het midden van de week vallen. In de Alpen zou het verkeer veel drukker kunnen zijn omwille van de stakingen en Frankrijk, en de mogelijke gevolgen hiervan op het spoorwegverkeer.

Europ Assistance geeft enkele handige tips om veilig en zorgeloos met de wagen te vertrekken naar de Alpen.

Vertrek naar de skigebieden: enkele cijfers en tendensen

  • Volgens de vakantiebarometer 2019[1] van Europ Assistance, verklaart 6% van de Belgen op skivakantie te zullen vertrekken tijdens de winterperiode 2019-2020. 32% van hen[2] vertrekt tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode.
  • Tijdens deze vakantieperiode zal een groot aantal automobilisten uit verschillende Europese landen vrijwel gelijktijdig naar de Alpen vertrekken.
  • In de kerstvakantie van vorig jaar had 71% van de technische interventies betrekking op een autopanne tijdens het reizen (voornamelijk batterij- of startproblemen).
  • Tijdens de kerstvakantie van 2018-2019 is het aantal medische “skidossiers” dat in de Alpen geopend werd door Europ Assistance met meer dan 30% gestegen, voornamelijk als gevolg van de slechte weersomstandigheden op bepaalde dagen.
  • De landen waar Europ Assistance de meeste medische dossiers voor ski- of snowboardactiviteiten opent, zijn Frankrijk (± 60%), Oostenrijk (± 20%), Zwitserland (± 15%) en Italië (± 5%). Nieuwe bestemmingen buiten de Alpen (Kroatië, Roemenië en Bulgarije) winnen geleidelijk aan populariteit.

[1] Ipsos heeft dit onderzoek in België telefonisch uitgevoerd tussen 18 maart en 10 april 2019 bij een steekproef van 10.000 Europeanen (Frans, Duits, Engels, Italiaans, Spaans, Oostenrijks, Belgisch, Zwitsers, Pools, Portugees, Spaans, Oostenrijks, Pools en Portugees) en 2.000 niet-Europese burgers (Amerikanen en Brazilianen). De enquête werd online en volgens de quotamethode (geslacht, leeftijd, beroep van het gezinshoofd, na stratificatie naar regio en agglomeratiegrootte) uitgevoerd. [2] Idem

Plan uw vertrek en reisroute

De wegen en de skigebieden in de Alpen zullen de komende kerstvakantie erg druk zijn, te meer omdat kerstdag en nieuwjaarsdag in het midden van de week vallen.

De drukste dagen van de kerstvakantie van 2019-2020

De verkeersdrukte naar de Alpen zal bijzonder groot zijn in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk op vrijdag en zaterdag 20-21 december en 27-28 december.

Europ Assistance raadt aan om - indien mogelijk - drukke verkeersassen naar de skigebieden te vermijden op vrijdag tussen 13u en 20u en op zaterdag tussen 9u en 16u. Er worden voornamelijk zware verkeersproblemen verwacht aan de grensovergangen tussen Duitsland en Oostenrijk en aan/in de tunnels. 

Op zaterdag en zondag 28-29 december en 4-5 januari wordt eveneens zeer druk verkeer verwacht in de richting van de terugkeer. 

De stakingen in Frankrijk zouden ernstige gevolgen kunnen hebben voor het spoorwegverkeer naar de Alpen. In dat geval wordt er verwacht dat meer Franse vakantiegangers met de auto zullen moeten reizen, waardoor het verkeer van en naar de Franse Alpen kan toenemen. Informeer je en hou rekening met een langere reistijd zolang deze stakingsacties aanhouden. De Fransen zijn in dezelfde periode met vakantie als de Belgen (van 21 december tot en met 5 januari).

Vind meer informatie in volgend artikel: https://blog.europ-assistance.be/nl/verkeer-naar-alpen-winter-2020/

Een geschikte route

Bereid je reisweg zorgvuldig voor, rekening houdend met verkeers- en weersverwachtingen. Plan ook een alternatieve route. Wees op je hoede als je GPS je naar kleine bergwegen leidt, want ze kunnen ’s winters niet berijdbaar zijn. Informeer je op voorhand bij de toeristische dienst van de bestemming over de toegankelijkheid van kleine bergwegen.

Is uw auto klaar voor de berggebieden?

De weersomstandigheden spelen vaak een doorslaggevende rol bij het risico op technische problemen op de weg naar en van de Alpen. Hoewel de omstandigheden tijdens de kerstvakantie 2018-2019 goed waren met minder bijstandsdossiers als gevolg, werden het jaar voordien 15% meer ​ “technische dossiers” (autopech) geopend. Veel vakantiegangers blijken zich niet goed voorbereid te hebben. Het is daarom belangrijk om bepaalde basisregels in acht te nemen, vooral omdat het goede weer bij vertrek snel kan omslaan tijdens je verblijf in de bergen, waardoor de terugkeer bemoeilijkt wordt.

Denk aan een nazicht vóór je vertrek

Misschien is dit wel de belangrijkste tip: laat je wagen vóór je vertrek grondig nazien (batterijen, remvloeistoffen, ruitensproeiers met antivries, staat van de ruitenwissers, oliepeil,…). Tijdens de kerstvakantie vorig jaar betrof 71% van de interventies autopech tijdens de verplaatsingen (voornamelijk batterij-of startproblemen).

Probeer tijdens je verblijf af en toe met je voertuig te rijden. Een auto die lang stilstaat in de koude, zal moeilijker opstarten.

Sneeuwkettingen zijn in heel wat landen verplicht!

Vergeet je sneeuwkettingen niet. Ze zijn verplicht in de Alpen in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook in Duitsland, Tsjechië, Spanje, Polen, Noorwegen, Zweden en Finland. Heb je geen sneeuwkettingen meegenomen of is je voertuig niet uitgerust met de juiste autobanden (winterbanden)? Dan riskeer je een boete of kan de toegang tot de bergwegen je ontzegd worden. Bovendien kan je bij een ongeval hierdoor aansprakelijk worden gesteld.

Sneeuwkettingen komen ook van pas als je voertuig is uitgerust met winterbanden. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50km/uur! Let op: in veel tunnels zijn kettingen niet toegelaten.

Sneeuwkettingen worden het best gemonteerd op wielen met aandrijving. Oefen het monteren van de sneeuwkettingen al eens thuis in. Heel wat onervaren automobilisten weten niet hoe eraan te beginnen wanneer ze hun kettingen moeten monteren bij vrieskou of in het donker. 

Laad de dakkoffer zorgvuldig

Om de veiligheid en die van de passagiers te waarborgen, is het belangrijk om de dakkoffer op de juiste manier vol te laden. Zorg dat het gewicht gelijkmatig verdeeld is en dat er niets kan schuiven in de koffer. Plaats de zwaarste voorwerpen in de autokoffer en stop de lichtere stukken in de dakkoffer. De zwaarste voorwerpen plaats je sowieso het dichtst bij de dragers. Controleer dubbel of de koffer goed is vastgemaakt en op slot is.

De must-haves voor onderweg: warme dranken (thermos), een deken, een opgeladen mobiele telefoon, een zaklamp en een ijskrabber om het ijs en de sneeuw van de voorruit te verwijderen. Al deze voorwerpen kunnen heel waardevol zijn als je (in de file) vastzit middenin de bergen. 

Ski-ongevallen gebeuren niet alleen bij anderen…

Elk jaar zijn 65.000 personen het slachtoffer van een skiongeluk op de pistes in Europa. Het slachtoffer kan zichzelf gekwetst hebben, kan met een andere skiër gebotst hebben of fout geland zijn bij het springen of bij een valpartij. Of de reden nu bij de persoon zelf ligt, bij een derde partij of bij onverwachte (weers)omstandigheden, het is belangrijk om zich goed te beschermen tegen de gevaren van de wintersport.

Met meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van verzekeringen heeft Europ Assistance zich altijd aangepast een de veranderende noden van de reizigers. Reeds in de jaren tachtig was Europ Assistance de voorloper van de “skibijstand” met de tijdelijke bijstandsformule “Snow”, speciaal ontworpen om wintersportfans op de pistes te beschermen.

Wie regelmatig op wintersportvakantie gaat, vindt in het jaarlijkse gamma het beste bijstandspakket, dat ook medische interventies op en buiten de skipistes voorziet, evenals technische bijstand aan het voertuig tijdens de reis.

Tips voor een geslaagde wintersportvakantie

  • Controleer je uitrusting en bereid je reeds enkele weken vóór het vertrek voor. Veel ongelukken (van skiërs en snowboarders) zijn te wijten aan een slechte voorbereiding en roekeloos gedrag op de skipiste.
  • Kies een skigebied en een moeilijkheidsgraad die bij je niveau past.
  • Draag een helm: het vermindert de hoofdletsels met een derde en is essentieel voor kinderen en tieners, maar ook voor volwassenen.
  • Vergeet de zonnecrème niet. De zonnestralen zijn veel sterker in de bergen. Bescherm ook je ogen door het dragen van een aangepaste skibril.
  • Informeer ter plaatse naar het weer en het risico op lawines.
  • Respecteer de regels van het skiën en leer hoe jij je moet gedragen bij een ongeval.
  • Vermijd off-piste skiën, vooral als je niet begeleid bent door een ervaren instructeur die de “valstrikken” van het gebied goed kent.

Goede reis en fijne vakantie!

191217-PB-Vertrek_Kerstvakantie.pdf

PDF - 168 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Europ Assistance

Autopech, repatriëring, medische hulp, bijstand op reis of thuis… Vandaag biedt Europ Assistance aan zowat 300 miljoen klanten wereldwijd bijstandsoplossingen aan wanneer ze op reis gaan, zich met de auto verplaatsen, gezondheidsproblemen hebben of wanneer ze thuis hulp vereisen, en dit 24u/24 en 7d/7. De bijstandsmaatschappij dekt 200 landen en gebieden dankzij haar 8.000 medewerkers – waarvan 205 in België – en haar netwerk van meer dan 750.000 dienstverleners.

Neem contact op met

www.europ-assistance.be