Travel Flash – Krokusvakantie 2025 #snowplane
MEER ONGELUKKEN OP DE PISTE
VANDAAG, 7 MAART, REPATRIEERT DE 46ste “GIPSVLUCHT” 18 PERSONEN
- In 2024 vielen de Franstalige en Nederlandstalige vakantieperiodes niet samen. Dit jaar valt de tweede week van de Franstalige “Vacances de détente” samen met de week Krokusvakantie van de Nederlandstaligen, waardoor het moeilijk is om cijfers van de twee jaren met elkaar te vergelijken.
- Dit jaar werden 277 medische “ski”-dossiers geopend, een stijging met 10% in vergelijking met de overeenkomstige vakantieperiodes in 2024. Deze stijging kan gedeeltelijk worden verklaard door het grote aantal (Franstalige en Nederlandstalige) personen die dit jaar de skigebieden bezochten.
- 11% van de medische skidossiers resulteerde in een ziekenhuisopname (zelfde % als in 2024).
- De skibestemmingen met het grootste aantal medische skidossiers zijn Frankrijk (52%), Oostenrijk (22%), Zwitserland (14%) en Italië (12%).
Het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden kende een daling (-19% vs 2024).
DE WISSELENDE KALENDER VAN DE KROKUSVAKANTIE
In 2024 begon de Franstalige ‘Vacances de détente’ (2 weken) één week na het einde van de Nederlandstalige krokusvakantie. Dit jaar ging de eerste week van de Franstalige ‘Vacances de détente’ vooraf aan de Nederlandstalige vakantie. Beide gemeenschappen hebben dus een gezamenlijke week vakantie tijdens de tweede week van de Franstalige vakantie.
De verschillen in timing maken het moeilijk om 2024 en 2025 met elkaar te vergelijken.
In dit persbericht vergelijken we het totaal van de twee vakantieperiodes in 2024 (Franstalig en Nederlandstalig) met de equivalente periodes in 2025 (van 21 februari tot en met donderdag 6 maart 2025).
FOCUS OP HET SKISEIZOEN
Naar jaarlijkse gewoonte is de krokusvakantie voor de Belgen de gelegenheid bij uitstek om naar de bergen te trekken en van wintersport te genieten.
Skiomstandigheden: Dit jaar was er in de meeste hooggelegen Alpengebieden sprake van regelmatige en overvloedige sneeuwval. Aan de andere kant ondervonden veel resorts op gemiddelde en lagere hoogte een gebrek aan sneeuw. Bovendien maakten milde temperaturen en zonnige periodes de pistes soms gevaarlijk. In sommige gebieden zorgden deze weersomstandigheden ervoor dat de sneeuw dooide aan het oppervlak tijdens de warmere periodes van de dag, waarna het ’s nachts opnieuw aanvroor.
Een drukke periode voor Europ Assistance: De vakantieperiode in deze tijd van het jaar is altijd een bijzonder drukke periode bij Europ Assistance. Tussen vrijdag 21 februari en donderdag 6 maart 2025 ontving de bijstandsverlener meer dan 28.000 telefonische oproepen en meer dan 1.000 bijstandsaanvragen via zijn app. De piek van aantal oproepen vond plaats op maandag 3 maart. Deze oproepen en bijstandsaanvragen hebben betrekking tot alle bijstandsactiviteiten van de onderneming (medische bijstand, technische bijstand in België en in het buitenland, annulatieverzekering, bijstand thuis, enz.).
ONGEVALLENBALANS: 277 MEDISCHE SKIDOSSIERS EN 31 ZIEKENHUISOPNAMES
Van vrijdag 21 februari tot en met donderdag 6 maart opende Europ Assistance in totaal 277 medische skidossiers in de Alpenlanden, wat een stijging met 10% betekent t.o.v. de vakantieperiodes in 2024 (Nederlands- en Franstalig).
De toename van het aantal ongevallen kan worden verklaard door het aantal mensen op de piste, door de skicondities en door bepaalde factoren of attitudes van skiërs, die we verderop in dit persbericht toelichten. Dit jaar werd 11% van de gewonden opgenomen in het ziekenhuis (zelfde % als in 2024)
De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in:
- Frankrijk (52%, t.o.v. 50% in 2024)
- Oostenrijk (22%, = 2024)
- Zwitserland (14%, t.o.v. 13% in 2024)
- Italië (12%, t.o.v. 15% in 2024)
MEEST VOORKOMENDE WINTERSPORTBLESSURES
Snowboardblessures doen zich vooral voor bij de jongere generatie en skiblessures vooral bij de oudere wintersporters:

Net als de voorbije jaren, zien we dat het aantal kinderen jonger dan 10 jaar dat gewond raakt op de piste tijdens de krokusvakantie hoog is. Zij vertegenwoordigen dit jaar 16% van het totale aantal gekwetsten.
De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn knie- (23%), pols-/hand- (17%), schouder- (16%) en voet-/enkelblessures (7%). Het aantal hoofdblessures in deze leeftijdscategorie blijft stabiel dankzij het dragen van een skihelm (5%). Dit resultaat is mede te danken aan de verplichting in de skischolen en in sommige landen1 om een helm te dragen en een grotere bewustwording bij de ouders. Bij de 11-20-jarigen komen vooral blessures voor bij het snowboarden, een wintersport die vooral door deze leeftijdsgroep beoefend wordt.
De 21-30-jarigen lopen grotendeels blessures op bij het skiën of snowboarden: knie (45%), arm en pols (16%), schouder (12%).
Over het algemeen kunnen we vaststellen dat jonge kinderen en jongvolwassenen vaker blessures oplopen tijdens het snowboarden. De leeftijdscategorieën 31-40, 41-50 en 51+ worden vaker getroffen door een ski-gerelateerde blessure. In de leeftijdsgroep 31-70 jaar zijn de meest voorkomende blessures dan ook traditionele ski-blessures: knie (47%), schouder (19%), enkel/voet (13%) en been (11%).
LEEFTIJD VAN DE SLACHTOFFERS

AARD VAN DE SKILETSELS (alle leeftijden)

DE MEESTE ONGEVALLEN GEBEUREN IN DE NAMIDDAG
Bij het openen van ongevallendossiers merkt Europ Assistance op dat de meeste ongevallen traditioneel in de namiddag gebeuren, met een piek in oproepen rond 16.00 en 17.00 uur, waarbij het ongeval één of twee uur voordien plaatsvond. Deze trend wordt bevestigd door de eerstehulpposten op de skipistes.
Ongevallen tijdens de wintersport hebben over het algemeen niet alleen te maken met de hoeveelheid en de kwaliteit van de sneeuw. Verschillende andere factoren kunnen een rol spelen, waaronder:
- de drukte op de pistes;
- het weer;
- onvoorzichtig of roekeloos gedrag, plezier nastreven (soms aangemoedigd door een steeds betere skiuitrusting);
- een persoonlijke prestatie willen leveren (en zichzelf filmen);
- het negeren van veiligheidsregels;
- off-piste skiën;
- spiervermoeidheid en gebrek aan ervaring of fysieke voorbereiding;
- snellere skiliften die meer afdalingen op een dag mogelijk maken;
- langere of steilere pistes;
- algemene vermoeidheid van de skiër of een pauze halverwege de dag in combinatie met alcoholgebruik.
- …
DE GIPSVLUCHT: EEN TRADITIE BIJ EUROP ASSISTANCE
DIT JAAR, 18 GEREPATRIEERDE PERSONEN AAN BOORD VAN DE GIPSVLUCHT
Zoals (bijna) elk jaar sinds de jaren 1980 bood Europ Assistance gewonden die niet dringend gerepatrieerd hoefden te worden of die bij hun familie wilden blijven, de kans om aan het einde van hun vakantie naar huis gevlogen te worden aan boord van haar Gipsvlucht.
Dit jaar zijn in totaal 18 onfortuinlijke vakantiegangers waarvan 15 gekwetsten aan boord gegaan van Europ Assistance’s Gipsvlucht met bestemming Brussel vanaf de luchthaven van Grenoble. De repatriëring vanuit Franse en Zwitserse skigebieden wordt uitgevoerd in samenwerking met Brussels Airlines.
ASSISTENTIEPROFESSIONELEN
De “Gipsvluchtoperatie” wordt in goede banen geleid door een groep van “Europ Assistance professionals”, waaronder artsen, verplegers, brancardiers, assistenten, … Het vliegtuig wordt speciaal uitgerust naargelang de aard van de skiblessure. Zwaargekwetste personen worden liggend vervoerd. Wie een lichtere blessure heeft, beschikt over een speciaal aangepaste zetel om het been of de arm in alle comfort te laten rusten. De overige slachtoffers kunnen een standaardzitplaats innemen. Ook de gezinsleden worden niet aan hun lot overgelaten en kunnen meevliegen met de “Gipsvlucht” van Europ Assistance.
ONDERSTEUNING DOOR DE LUCHTHAVEN VAN GRENOBLE
Voor deze grootschalige operatie kan Europ Assistance rekenen op de steun en logistieke hulp van de luchthaven van Grenoble. Pierre Marnotte, directeur van de luchthaven van Grenoble Alpes Isère: “In het kader van de openbare dienstverlening die aan onze hub is toegewezen, zijn de teams van de luchthaven gemobiliseerd om ‘de Gipsvlucht’ van Europ Assistance België en haar passagiers te verwelkomen. De nabijheid van de skigebieden in de Alpen is een echte troef die de evacuatieketen tussen de wintersportoorden van Isère en de woonplaats van de gerepatrieerden verkort”.
EEN ECOLOGISCHE COMPENSATIE
Europ Assistance Belgium is zich ten volle bewust van de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met de repatriëringsoperatie Avion des Neiges. Om de CO2-impact van de terugvlucht van Brussel naar Grenoble te compenseren, financiert Europ Assistance Belgium opnieuw de aanplant van bomen in België. Voor dit project werkt de bijstandverlener samen met Go Forest(https://goforest.be/) en heeft ervoor gekozen om een honderdtal bomen te planten in Pair (een gehucht in de gemeente Clavier), waaronder de volgende soorten: wintereik, rode eik, Europese lariks en douglasspar. In het kader van dit partnerschap vindt Europ Assistance het niet alleen belangrijk om bomen te planten, maar ook om te voorzien in een opvolgings- en onderhoudsperiode van 30 jaar.
MOBILITEIT TIJDENS DEZE VAKANTIEPERIODE
MINDER TECHNISCHE INTERVENTIES OP WEG NAAR DE SKIGEBIEDEN
In totaal werden 516 dossiers geopend voor technische interventies in het buitenland (alle bestemmingen) tijdens deze vakantieperiode, een daling met 26% in vergelijking met de vakantieperiode van 2024.
Op weg naar de skigebieden noteerde Europ Assistance een daling met 20% van het aantal technische interventies op voertuigen die van of naar de skigebieden rijden. Deze daling is voornamelijk te danken aan het zachte weer en de goede verkeersomstandigheden tijdens deze periode.
In België daalde het aantal technische interventies in dezelfde periode met 21%.
VERRE ZONBESTEMMINGEN
Veel Belgische vakantiegangers kiezen zonnige, verre bestemmingen voor hun vakantie. 67% van de geopende medische dossiers hadden betrekking op deze bestemmingen.
Van de 795 medische gevallen die tijdens deze vakanties werden geopend, hadden de meeste betrekking op de volgende bestemmingen:
- Europese zonbestemmingen: Frankrijk (19%), Spanje en de Canarische eilanden (10%), Portugal (4%) en Italië (3%).
- Verre zonbestemmingen: Thailand was goed voor 12% van de medische oproepen vanuit verre bestemmingen, 4% van de medische oproepen kwam uit Brazilië en Egypte, 3% uit Indonesië, Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten.
De meest voorkomende blessures tijdens een zonvakantie zijn breuken en/of kneuzingen (36%), maag- en darmproblemen (16%), gevolgd door infecties (16%) en hart- en luchtwegaandoeningen (7%).
ENKELE BELANGRIJKE VAKANTIECIJFERS BIJ EUROP ASSISTANCE (VAN 21 FEBRUARI T.E.M. 6 MAART 2025)
28.463 ontvangen telefonische oproepen (alle bijstandsactiviteiten samen!)
1.055 bijstandsaanvragen ontvangen via de Europ Assistance app
6.534 technische interventies op voertuigen in België
516 technische interventies op voertuigen in het buitenland
795 medische dossiers geopend in het buitenland
Medische dossiers in de Alpen: Frankrijk 52 %, Oostenrijk 22 %, Zwitserland 14 %, Italië 12 %
Technische bijstand voor voertuigen van en naar de Alpen: Frankrijk 68 %, Duitsland 12 %, Oostenrijk 9 %, Zwitserland 6%, Italië 5 %.
Volg ook het evenement op Facebook en Instagram #snowplane.
Over Europ Assistance
Europ Assistance is wereldwijd marktleider in bijstands- en reisverzekeringen. We ondersteunen klanten in meer dan 200 landen met een uitgebreid netwerk van erkende dienstverleners, via een reeks diensten: reisverzekering & medische bijstand, hulp bij pech onderweg & mobiliteit, wonen & leven, gezondheid, ouderenzorg en conciërgediensten. Europ Assistance, opgericht in 1963, is de pionier op het gebied van hulpverlening en maakt deel uit van de Generali Groep.
Als verantwoordelijk bedrijf en werkgever zetten we ons in voor het persoonlijke welzijn en de loopbaanontwikkeling van onze 12.000 medewerkers in 39 landen en gebieden, die allemaal deel uitmaken van een verbonden wereldwijde gemeenschap.
20250307-Europ Assistance-Infografiek Gipsvlucht.pdf
PDF 1.7 MB
20250307-PB-Gipsvlucht-2025 - NL.pdf
PDF 670 KB
Celien Deweerdt