KROKUSVAKANTIE 2019

Europ Assistance opende 7% meer skidossiers in vergelijking met 2018, 4 gewonden op 10 is jonger dan 20 jaar. Vandaag, vrijdag 8 maart, repatrieert de 41ste Gipsvlucht 29 personen in totaal

  • De voorbije krokusvakantie ontving Europ Assistance 4.476 oproepen, met een (traditionele) piek op maandag: 856 oproepen op maandag 4 maart.
  • Ondanks de goede sneeuwval van afgelopen weken, was de sneeuwkwaliteit niet overal even goed, en dit vooral wegens de hoge dagtemperaturen. Omwille van deze wisselende skiomstandigheden werden er dit jaar wat meer medische skidossiers geopend (175, +7%) dan in 2018 voor dezelfde periode. 10% van de dossiers resulteerde in een ziekenhuisopname (t.o.v. 13% in 2018).
  • 39% van de geblesseerde wintersporters is jonger dan 20 jaar, waarvan voornamelijk jongens.
  • Knie- (43%), schouder- (15%) en polsblessures (8%) komen zoals elk jaar het vaakst voor. Dankzij het dragen van een helm, staat het aantal geblesseerden met een hoofdletsel op 3%.
  • Naast de meer dan 250 gerepatrieerden (geblesseerde skiërs en familie) door Europ Assistance tijdens deze krokusvakantie, worden er vandaag 29 personen, voor wie een dringende interventie niet noodzakelijk was, gerepatrieerd naar België.
  • Sterke daling van het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden (-36% t.o.v. 2018).

EEN DAGELIJKS GEMIDDELDE VAN 639 OPROEPEN

Zoals elk jaar is de krokusvakantie voor de Belgen de gelegenheid bij uitstek om massaal naar de sneeuw te trekken.

Voor Europ Assistance breekt dan telkens opnieuw een bijzonder drukke periode aan. Een skivakantie brengt namelijk heel wat risico’s met zich mee, zowel op de piste als op de weg. De bijstandsverlener ontving 4.476 oproepen (van vrijdag 1 maart tot en met donderdag 7 maart), met een piek van 856 oproepen op maandag 4 maart.

VERANDERLIJKE SKIOMSTANDIGHEDEN IN SOMMIGE SKIOORDEN MET MEER SKIONGEVALLEN DAN VORIG JAAR

Dit jaar valt de krokusvakantie laat in het jaar. Vorig jaar was dit de tweede week van februari, met lagere temperaturen op de pistes tot gevolg. Er is de voorbije weken voldoende sneeuw gevallen, maar omwille van de hogere dagtemperaturen, smolt de opperste sneeuwlaag in de lager gelegen gebieden waardoor de sneeuwkwaliteit in sommige skioorden te wensen overliet. Met deze veranderlijke skiomstandigheden, noteerde Europ Assistance een stijging van 7% sneeuwongevallen t.o.v. vorig jaar. Deze stijging bedraagt zelfs 17% t.o.v. dezelfde periode in 2017, toen de krokusvakantie de laatste week van februari plaatsvond. 

Dit jaar had in Frankrijk één op de drie academische zones gelijktijdig met de Belgische scholen vakantie. Veel skistations, vooral die op 2.000 m en hoger gelegen zijn, waren volgeboekt.

ONGEVALLENBALANS: 175 MEDISCHE SKIDOSSIERS EN 18 ZIEKENHUISOPNAMES

Van vrijdag 1 maart tot en met donderdag 7 maart opende Europ Assistance in totaal 175 medische skidossiers in de Alpenlanden, wat een stijging van 7% inhoudt t.o.v. 2018 en een stijging van 17% t.o.v. 2017 voor dezelfde periode. Naar jaarlijkse gewoonte stelt Europ Assistance een piek van ongelukken vast in het midden van de week. Skiërs voelen zich dan al wat meer zelfzeker op de piste, hun alertheid vermindert en de (spier)vermoeidheid duikt op. Dit jaar moest 10% van de gekwetsten in het ziekenhuis worden opgenomen (t.o.v. 13% in 2018 en 12% in 2017), wat erop duidt dat de blessures over het algemeen minder ernstig waren.

De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in:

  1. Frankrijk (51%, vs. 57% in 2018)
  2. Oostenrijk (24%, vs. 16% in 2018)
  3. Zwitserland (13%, vs. 12% in 2018)
  4. Italië (12%, vs. 15% in 2018)

De verschillen tussen Franstaligen en Nederlandstaligen wat de keuze van de wintersportbestemming betreft, blijven ook dit jaar ongewijzigd: Franstaligen geven overwegend de voorkeur aan Frankrijk, Italië en Zwitserland, terwijl Nederlandstaligen hun bestemming vaker spreiden over Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland.

BETERE UITRUSTING EN INFRASTRUCTUUR…

De laatste jaren is de infrastructuur van de meest bezochte skistations verbeterd, wat zich in principe zou moeten vertalen in een afname van het aantal potentiële ongevallen. Europ Assistance stelt eveneens vast dat wintersporters beter en efficiënter skimateriaal gebruiken. Zo draagt meer dan 60% van de skiërs een helm, waardoor het risico op een hoofdletsel bij een ongeval met een derde wordt verminderd.

…MAAR SOMS IN COMBINATIE MET ROEKELOOS GEDRAG

Er is echter ook een keerzijde aan de medaille: het betere skimateriaal moedigt sommige skiërs aan tot roekeloos gedrag zoals het afdalen met een te hoge snelheid of het negeren van de skiregels. Ook zijn er sommige skiërs die risico’s nemen door zichzelf te filmen met een actiecamera en de beelden vervolgens te delen op de sociale media. Daarnaast geven de steeds meer voorkomende trend om buiten de pistes te skiën en het gebrek aan ervaring of fysieke voorbereiding eveneens aanleiding tot heel wat ongevallen. Na een paar dagen op de pistes, kan vermoeidheid van de spieren de kans op een ongeval verhogen.

DE MEESTE ONGEVALLEN GEBEUREN ’S NAMIDDAGS

Uit het tijdstip waarop de ongevallendossiers geopend worden, stelt Europ Assistance vast dat de meeste ongelukken in de namiddag gebeuren, met een oproeppiek rond 16-17u, en dus een ongeval één of twee uren voordien. Deze tendens wordt door de hulpposten op de skipiste bevestigd. Naast de hierboven beschreven roekeloosheid kan de vermoeidheid of een middagpauze met alcoholconsumptie hier wellicht ook een verklaring voor zijn.

1 OP DE 4 GEBLESSEERDE WINTERSPORTERS IS JONGER DAN 20 JAAR…

Europ Assistance stelt vast dat zowat 4 op de 10 skislachtoffers (39%) jonger is dan 20 jaar. Het betreft hier een publiek dat traditioneel heel talrijk is tijdens de schoolvakanties. Twee derde van deze categorie zijn jongens!

AARD VAN DE MEEST VOORKOMENDE WINTERSPORTBLESSURES

Het zal niemand verbazen dat snowboardblessures zich vooral voordoen bij de jongere en skiblessures vooral bij de oudere wintersporters:

De allerjongsten (jonger dan 10 jaar) begeven zich steeds talrijker op de piste. Dit jaar vertegenwoordigen zij een derde van het aantal gekwetsten.

De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn knie- (28%), pols-/hand- (23%) en schouderblessures (17%). Goed nieuws is dat het aantal hoofdblessures in deze leeftijdscategorie stabiel blijft (3% dit jaar en vorig jaar, ten opzichte van 5% à 10% de jaren ervoor). De verplichting in de skischolen en in sommige landen[1] om een helm te dragen en de grotere bewustwording van het nut van de skihelm bij de ouders heeft zeker bijgedragen tot deze resultaten. Bij 11-20 jarigen hebben veel blessures te maken met het snowboarden.

De 21-30 jarigen lopen grotendeels blessures op die gelinkt zijn aan het skiën en snowboarden: knie (54%), arm en pols (17%), en schouder (13%).

Daar waar jonge kinderen en tieners vaker het slachtoffer worden van een ongeluk tijdens het snowboarden, worden 31-40 jarigen en 41-50 jarigen vaker getroffen door skiongelukken. Hetzelfde stellen we vast bij de +51-jarigen. De meest voorkomende blessures in de leeftijdsgroep 31-70 jaar zijn de traditionele skiblessures: knie (51%), enkels en voeten (17%), schouder (13%), benen (13%).

LEEFTIJD VAN DE SLACHTOFFERS

AARD VAN DE SKILETSELS (ALLE LEEFTIJDEN)

BEDUIDEND MINDER TECHNISCHE INTERVENTIES TIJDENS DE VERTREKDATA

Sterke daling van het aantal technische interventies (pechverhelping) op weg naar de skioorden

Tijdens deze krokusvakantie 2019 werden in totaal 189 dossiers geopend voor technische interventies in het buitenland. Op de weg naar de skioorden tekende Europ Assistance een daling op van 36%, en dit vooral omdat de wegomstandigheden zeer gunstig waren.

In België daalde het aantal technische interventies eveneens, en dit met 11% t.o.v. vorig jaar (1.631 dossiers). Voor deze gezinsvakanties, beschikt ​ Europ Assistance over monovolumes in de Franse Alpen zodat gestrande reizigers veilig en wel met hun bagage naar huis kunnen terugkeren.

EEN HONDERDTAL REPATRIËRINGSDOSSIERS EN 29 GEREPATRIEERDE PERSONEN AAN BOORD VAN DE GIPSVLUCHT

Europ Assistance organiseert traditiegetrouw sinds meer dan 40 jaar een collectieve repatriëring om de onfortuinlijke vakantiegangers in alle veiligheid en comfort terug naar België te brengen. Een indrukwekkende operatie met een maandenlange voorbereiding die de bijstandsverlener als enige in België al sinds 1978 opzet!

Tijdens de krokusvakantie van 2019 repatrieerde Europ Assistance tot op heden reeds meer dan 250 geblesseerde vakantiegangers, waarvan de helft wintersporters en hun familie naar België, dit ofwel om medische redenen, ofwel op vraag van het slachtoffer om zo snel mogelijk terug thuis te zijn. De personen met blessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, kunnen op het einde van de krokusvakantie door Europ Assistance naar huis gebracht aan boord van haar “Gipsvlucht”.

Dit jaar worden op deze manier in totaal 29 onfortuinlijke vakantiegangers vanop de luchthaven van Grenoble naar België overgevlogen met de Gipsvlucht van Europ Assistance. In samenwerking met Brussels Airlines zullen ze uit de Franse en Zwitserse skigebieden gerepatrieerd worden. Bij de gerepatrieerde vakantiegangers is er ook een klant van de Nederlandse reisbijstandscentrale VHD die vanuit Brussel naar Nederland zal vervoerd worden.

DE « GIPSVLUCHTEN »: EEN JARENLANGE TRADITIE BIJ EUROP ASSISTANCE

De “Gipsvluchtoperaties” worden in goede banen geleid door een groep van “Europ Assistance professionals”, waaronder artsen, verplegers, brancardiers, assistenten,… Aan boord komt zorg steeds op de eerste plaats en alles wordt in het werk gesteld om het de slachtoffers zo comfortabel mogelijk te maken. Zo worden de vliegtuigen speciaal uitgerust naargelang de aard van de skiblessure. Zwaar gekwetste personen worden liggend vervoerd. Wie een lichtere blessure heeft, beschikt over een speciaal aangepaste zetel om het been of de arm in alle comfort te laten rusten. De overige slachtoffers kunnen een standaardzitplaats innemen. Ook aan de gezinsleden wordt gedacht, want zij kunnen eveneens plaatsnemen in de “Gipsvlucht” van Europ Assistance. Een niet onbelangrijk punt, aangezien 40% van de gekwetsten jonger dan 20 jaar is.

VERRE ZONBESTEMMINGEN EVENEENS ZEER POPULAIR TIJDENS DE KROKUSVAKANTIE

Heel wat Belgische vakantiegangers trokken tijdens de krokusvakantie naar verre zonbestemmingen: 56% van de dossiers gaan over medische problemen die plaatsvonden op deze bestemmingen.

- Europese zonbestemmingen: Spanje en de Canarische eilanden (16%, +6 ptn.), ​ Frankrijk (15%, -1 pt.) en Italië (9%, +5 ptn.).

- Verre zonbestemmingen: Thailand is goed voor 5 van de medische oproepen vanuit verre bestemmingen (-3 ptn.), 5% vanuit de Verenigde Staten (+2 ptn.), 4% vanuit Canada (idem in 2018) en 3% vanuit zowel de Dominicaanse Republiek en Indonesië (idem in 2018).

De meest voorkomende blessures bij deze zonvakanties zijn breuken en/of kneuzingen (41%), gevolgd door infecties (15%), problemen met het maagdarmsysteem (7%) en hartaandoeningen (5%).

Info:

De foto’s van de Gipsvlucht 2019 zijn beschikbaar op de site www.europ-assistance.be – persluik vanaf 18u.

Volg het evenement ook op Instagram #snowplane


Media Relations:

Xavier Van Caneghem
PR & Market Analyst
T + 0473.46.82.00
[email protected]
www.europ-assistance.be

 

 

 

 



 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Europ Assistance

Autopech, repatriëring, medische hulp, bijstand op reis of thuis… Vandaag biedt Europ Assistance aan zowat 300 miljoen klanten wereldwijd bijstandsoplossingen aan wanneer ze op reis gaan, zich met de auto verplaatsen, gezondheidsproblemen hebben of wanneer ze thuis hulp vereisen, en dit 24u/24 en 7d/7. De bijstandsmaatschappij dekt 200 landen en gebieden dankzij haar 8.000 medewerkers – waarvan 205 in België – en haar netwerk van meer dan 750.000 dienstverleners.

Neem contact op met

www.europ-assistance.be