KROKUSVAKANTIE 2018: EUROP ASSISTANCE OPENDE 10% MEER SKIDOSSIERS IN VERGELIJKING MET 2017

KROKUSVAKANTIE 2018: EUROP ASSISTANCE OPENDE 10% MEER SKIDOSSIERS IN VERGELIJKING MET 2017

VANDAAG, VRIJDAG 16 FEBRUARI, REPATRIEERT DE GIPSVLUCHT (#SNOWPLANE) 19 PERSONEN IN TOTAAL

Vrijdag 16 februari 2018

 • De voorbije krokusvakantie ontving Europ Assistance 5.040 oproepen, met een (traditionele) piek op maandag: 1.092 oproepen op maandag 12 februari.
   
 • Door de grote drukte op de pistes en de goede skiomstandigheden, werden er dit jaar meer medische skidossiers geopend (163, +10% meer dan in 2017 voor dezelfde periode). 13% van de dossiers resulteerde in een ziekenhuisopname (t.o.v. 12% in 2017).
   
 • 40% van de geblesseerde wintersporters is jonger dan 20 jaar, waarvan voornamelijk jongens.
   
 • Knie- (35%), schouder- (21%), enkel/voet- (8%) en polsblessures (8%) komen zoals elk jaar het vaakst voor. Dankzij het dragen van een helm, staat het aantal geblesseerden met een hoofdletsel op 3%.
   
 • Naast de meer dan 300 gerepatrieerden (geblesseerde skiërs en familie) door Europ Assistance tijdens deze krokusvakantie, worden er vandaag 19 personen, voor wie een dringende niet noodzakelijk was, gerepatrieerd naar België.
   
 • Stijging van het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden (+17% t.o.v. 2017).

EEN DAGELIJKS GEMIDDELDE VAN 720 OPROEPEN

Zoals elk jaar is de krokusvakantie voor de Belgen de gelegenheid bij uitstek om massaal naar de sneeuw te trekken.

Voor Europ Assistance breekt dan telkens opnieuw een bijzonder drukke periode aan. Een skivakantie brengt namelijk heel wat risico’s met zich mee, zowel op de piste als op de weg. De bijstandsverlener ontving 5.040 oproepen (van vrijdag 9 februari tot en met donderdag 15 februari), met een piek van 1.092 oproepen op maandag 12 februari.

GOEDE SKIOMSTANDIGHEDEN EN GROTE DRUKTE IN SOMMIGE SKIOORDEN ZORGEN VOOR EEN HOGER AANTAL ONGEVALLEN

Dit jaar was het tijdens de krokusvakantie behoorlijk druk op de  skipistes, met een toename van het aantal ongevallen tot gevolg.

Sinds de maand december heeft het regelmatig en met momenten overmatig gesneeuwd in de Alpen. Deze sneeuwval heeft geleid tot goede en zelfs uitstekende skicondities. Dit heeft heel wat skiliefhebbers aangezet om te kiezen voor een skivakantie tijdens de krokusvakantie.

Dit jaar had in Frankrijk één op de drie academische zones gelijktijdig met de Belgische scholen vakantie. Veel skistations, vooral die op 2.000 m en hoger gelegen zijn, waren volgeboekt.

ONGEVALLENBALANS: 163 MEDISCHE SKIDOSSIERS EN 19 ZIEKENHUISOPNAMES

Van vrijdag 9 februari tot en met donderdag 15 februari opende Europ Assistance in totaal 163 medische skidossiers in de Alpenlanden, wat een verhoging van 10% inhoudt t.o.v. 2017 voor dezelfde periode. Naar jaarlijkse gewoonte stelt Europ Assistance een piek van ongelukken vast in het midden van de week. Skiërs voelen zich dan al wat meer zelfzeker op de piste, hun alertheid vermindert en de (spier)vermoeidheid duikt op. Dit jaar moest 13% van de gekwetsten in het ziekenhuis worden opgenomen (t.o.v. 12% in 2017 en 14% in 2016).

De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in:

 1. Frankrijk (57%, vs. 54% in 2017)
 2. Oostenrijk (16%, vs. 23% in 2017)
 3. Italië (15%, vs. 16% in 2017)
 4. Zwitserland (12%, vs. 7% in 2017)

De verschillen tussen Franstaligen en Nederlandstaligen wat de keuze van de wintersportbestemming betreft, blijven ook dit jaar ongewijzigd: Franstaligen geven overwegend de voorkeur aan Frankrijk, Italië en Zwitserland, terwijl Nederlandstaligen hun bestemming vaker spreiden over Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland. Dit jaar opende Europ Assistance ook twee dossiers voor een skiongeluk in Andorra  en één in Roemenië.

BETERE UITRUSTING EN INFRASTRUCTUUR...

De laatste jaren is de infrastructuur van de meest bezochte skistations verbeterd, wat zich in principe zou moeten vertalen in een afname van het aantal potentiële ongevallen. Europ Assistance stelt eveneens vast dat wintersporters beter en efficiënter skimateriaal gebruiken. Zo draagt meer dan 60% van de skiërs een helm, waardoor het risico op een hoofdletsel bij een ongeval met een derde wordt verminderd.

…MAAR SOMS IN COMBINATIE MET ROEKELOOS GEDRAG

Er is echter ook een keerzijde aan de medaille: het betere skimateriaal moedigt sommige skiërs aan tot roekeloos gedrag zoals het afdalen met een te hoge snelheid of het negeren van de skiregels. Ook zijn er sommige skiërs die risico’s nemen door zichzelf te filmen met een actiecamera en de beelden vervolgens te delen op de sociale media. Daarnaast geven de steeds meer voorkomende trend om buiten de pistes te skiën en het gebrek aan ervaring of fysieke voorbereiding eveneens aanleiding tot heel wat ongevallen. Na een paar dagen op de pistes, kan vermoeidheid van de spieren de kans op een ongeval verhogen.

BIJNA DE HELFT VAN DE GEBLESSEERDE WINTERSPORTERS IS JONGER DAN 20 JAAR

Europ Assistance stelt vast dat 4 op de 10 skislachtoffers (40%) jonger is dan 20 jaar. Het betreft hier een publiek dat traditioneel heel talrijk is tijdens de schoolvakanties. Twee derde van deze categorie zijn jongens!

AARD VAN DE MEEST VOORKOMENDE WINTERSPORTBLESSURES

Het zal niemand verbazen dat snowboardblessures zich vooral voordoen bij de jongere en skiblessures vooral bij de oudere wintersporters.

De allerjongsten (jonger dan 10 jaar) begeven zich steeds talrijker op de piste. Dit jaar vertegenwoordigen zij een derde van het aantal gekwetsten.
De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn schouder- (32%), knie- (16%),  en polsblessures (12%). Goed nieuws is dat het aantal hoofdblessures in deze leeftijdscategorie stabiel blijft (3% dit jaar, ten opzichte van 5% in 2017 en 8% à 10% de jaren ervoor). De verplichting in de skischolen en in sommige landen[1] om een helm te dragen en de grotere bewustwording van het nut van de skihelm bij de ouders heeft zeker bijgedragen tot deze resultaten. Bij 11-20 jarigen hebben veel blessures te maken met het snowboarden.

De 21-30 jarigen lopen grotendeels blessures op die gelinkt zijn aan het skiën en snowboarden: knie (47%), schouder (13%) en arm (7%).

Daar waar jonge kinderen en tieners vaker het slachtoffer worden van een ongeluk tijdens het snowboarden, worden 31-40 jarigen en 41-50 jarigen vaker getroffen door skiongelukken. Hetzelfde stellen we vast bij de +51-jarigen. De meest voorkomende blessures in de leeftijdsgroep 31-70 jaar zijn de traditionele skiblessures: knie (44%), schouder (15%), benen (10%) en enkels/voeten (8%). 

LEEFTIJD VAN DE SLACHTOFFERS

 • 0-10 jaar: 29%
 • 11-20 jaar: 11%
 • 21-30 jaar: 12%
 • 31-40 jaar: 29%
 • 41-50 jaar: 12%
 • 51-60 jaar: 3%
 • 61-70 jaar: 4%

AARD VAN DE SKILETSELS (ALLE LEEFTIJDEN)

 • Hoofd: 3%
 • Aangezicht: 3%
 • Schouder: 20%
 • Rug: 2%
 • Thorax / bekken: 3%
 • Arm: 6%
 • Pols: 8%
 • Hand: 3%
 • Knie: 35%
 • Been: 9%
 • Enkel / voet: 8%

MEER TECHNISCHE INTERVENTIES TIJDENS DE VERTREKDATA

Stijging van het aantal technische interventies (pechverhelping) op weg naar de skioorden

Tijdens deze krokusvakantie 2018 werden in totaal 224 dossiers geopend voor technische interventies in het buitenland. Op de weg naar de skioorden tekende Europ Assistance een stijging op van 17%. Gezien de goede wegomstandigheden, wijst deze stijging op het groot aantal vakantiegangers dat op weg was naar de Alpen. 

In België steeg het aantal technische interventies met 8% t.o.v. vorig jaar (1.836 dossiers). Voor deze gezinsvakanties, beschikt  Europ Assistance over monovolumes in de Franse Alpen zodat gestrande reizigers veilig en wel met hun bagage naar huis kunnen terugkeren.

MEER DAN 130 REPATRIËRINGSDOSSIERS EN 19 GEREPATRIEERDE PERSONEN AAN BOORD VAN DE GIPSVLUCHT (#snowplane)

Europ Assistance organiseert traditiegetrouw sinds 40 jaar een collectieve repatriëring om de onfortuinlijke vakantiegangers in alle veiligheid en comfort terug naar België te brengen. Een indrukwekkende operatie met een maandenlange voorbereiding die de bijstandsverlener als enige in België al sinds 1978 opzet!

Tijdens de krokusvakantie van 2018 repatrieerde Europ Assistance tot op heden reeds meer dan 300 geblesseerde wintersporters en hun familie naar België, dit ofwel om medische redenen, ofwel op vraag van het slachtoffer om zo snel mogelijk terug thuis te zijn. De personen met blessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, kunnen op het einde van de krokusvakantie door Europ Assistance naar huis gebracht aan boord van haar “Gipsvlucht”.

Dit jaar worden op deze manier in totaal 19 onfortuinlijke vakantiegangers vanop de luchthaven van Grenoble naar België overgevlogen met de Gipsvlucht van Europ Assistance. In samenwerking met Brussels Airlines zullen ze uit de Franse en Zwitserse skigebieden gerepatrieerd worden. Bij de gerepatrieerde vakantiegangers is er een klant van de Nederlandse reisbijstandscentrale VHD die samen met haar partner vanuit Brussel naar Nederland zal vervoert worden.

DE « GIPSVLUCHTEN »: EEN JARENLANGE TRADITIE BIJ EUROP ASSISTANCE

De “Gipsvluchtoperaties” worden in goede banen geleid door een groep van “Europ Assistance professionals”, waaronder artsen, verplegers, brancardiers, assistenten,… Aan boord komt zorg steeds op de eerste plaats en alles wordt in het werk gesteld om het de slachtoffers zo comfortabel mogelijk te maken. Zo worden de vliegtuigen speciaal uitgerust naargelang de aard van de skiblessure. Zwaar gekwetste personen worden liggend vervoerd. Wie een lichtere blessure heeft, beschikt over een speciaal aangepaste zetel om het been of de arm in alle comfort te laten rusten. De overige slachtoffers kunnen een standaardzitplaats innemen. Ook aan de gezinsleden wordt gedacht, want zij kunnen eveneens plaatsnemen in de “Gipsvlucht” van Europ Assistance. Een niet onbelangrijk punt, aangezien 40% van de gekwetsten jonger dan 20 jaar is.

VERRE ZONBESTEMMINGEN EVENEENS ZEER POPULAIR TIJDENS DE KROKUSVAKANTIE

Heel wat Belgische vakantiegangers trokken tijdens de krokusvakantie naar verre zonbestemmingen: 53% van de dossiers gaan over medische problemen die plaatsvonden op deze bestemmingen. Ze deden zich vooral voor in Frankrijk (16%, -4 ptn.), in Spanje en de Canarische eilanden (10%, -3 ptn.) en in Italië (4%, =). Thailand is goed voor 8% van de medische oproepen vanuit verre bestemmingen (+4 ptn.), 7% vanuit de Dominicaanse Republiek (+5 ptn.), 5% vanuit de Verenigde Staten (-3 ptn.) en 4% vanuit Canada (+1 pt.). De meest voorkomende blessures bij deze zonvakanties zijn breuken en/of kneuzingen (35%), gevolgd door infecties (11%), problemen met het maagdarmsysteem (10%) en hartaandoeningen (4%).

DE KROKUSVAKANTIE 2018 BIJ EUROP ASSISTANCE IN ENKELE CIJFERS

ALGEMENE CIJFERS

Aantal ontvangen oproepen

5.040 (=)

Totaal aantal medische dossiers

(ski- & zonbestemmingen)

345 (=)

Totaal aantal technische interventies

(België en buitenland)

1.836 (+8% in België, +10% in het buitenland (waarvan +17% naar skibestemmingen))

(Vergelijking in % met dezelfde periode in de krokusvakantie 2017)

OVERZICHT PER ALPENLAND

Spreiding medische dossiers

Frankrijk (57%), Oostenrijk (16%), Italië (15%), Zwitserland (12%)

Spreiding technische interventies

Frankrijk (60%), Duitsland (14%), Oostenrijk (13%) Zwitserland (7%), Italië (6%)

Info:

De foto’s van de Gipsvlucht 2018 zijn beschikbaar op de site www.europ-assistance.be – persluik vanaf 18u. 

Volg het evenement ook op Instagram #snowplane

 

[1] Nota: het dragen van een skihelm voor kinderen is verplicht in de skischolen in Frankrijk, in Zwitserland en in de Tsjechische Republiek. De helm is verplicht voor kinderen jonger dan 14 jaar in Italië, Kroatië, Slovenië en Spanje, voor kinderen t.e.m. 15 jaar in Oostenrijk (behalve in Tirol en Vorarlberg waar de verplichting niet geldt).

 

Anne-Valérie Guyaux Perscontact at INTEREL
Xavier Van Caneghem PR & Market Analyst
Over Europ Assistance

De Groep Europ Assistance, die in 1963 in Frankrijk werd opgericht, is de uitvinder van de reisbijstand. Vanaf haar oprichting koos de Groep gedurende de afgelopen vijf decennia voor de innovatie als eerste hefboom ten dienste van haar klanten. De Europ Assistance Group, die via haar 37 dochterondernemingen in 33 landen wereldwijd aanwezig is, telt 8.500 werknemers en 750.000 serviceproviders en begeleidt haar klanten vanuit een menselijke aanpak vanaf het allereerste moment op het gebied van Reizen, Automotive, Gezondheid en Familie- en Thuiszorg. Europ Assistance verwezenlijkt meer dan 8,8 miljoen interventies per jaar en telt meer dan 300 miljoen klanten. De Europ Assistance Group, een 100% dochteronderneming van de Generali Group, realiseerde in 2017 een geconsolideerde omzet van 1.591 miljoen euro.

Europ Assistance België telt 216 medewerkers, behandelt meer dan 244 000 telefonische oproepen en meer dan 112 000 dossiers per jaar.