EUROP ASSISTANCE MAAKT DE BALANS OP VAN DE EERSTE VAKANTIEMAAND: toename van het aantal technische interventies in België door het warme weer en latere vertrekken

Europ Assistance maakt de balans op van juli 2018:

 • Tussen 29/06 en 25/07 ontving Europ Assistance meer dan 43.000 bijstandsaanvragen, hetzij een stijging met 5% in vergelijking met dezelfde periode in 2017.
 • Medische problemen in het buitenland vertonen een daling (-4%) terwijl het aantal gevallen van autopech in het buitenland hetzelfde blijft als in 2017 (-0,1%).
 • Frankrijk en Spanje blijven deze zomervakantie de meest populaire vakantiebestemmingen en tekenen het grootst aantal medische en technische interventies op.
 • Stijging van het aantal autoproblemen in België (+9%), door het aanhoudende warme weer en door de latere vertrekken in vergelijking met vorig jaar.

Europ Assistance verwacht een heel druk weekend tijdens het weekend van 28 en 29 juli 2018, zowel voor vertrekkend als voor terugkerend verkeer.

MEER DAN 1.500 BIJSTANDSAANVRAGEN PER DAG

 • Sinds het begin van de vakantie (van vrijdag 29 juni t.e.m. woensdag 25 juli 2018 inbegrepen), registreerde Europ Assistance 43.000 bijstandsaanvragen (telefonische oproepen en bijstandsaanvragen via mail en applicatie), hetzij een verhoging van 5% vs. 2017).
 • Aanvraagpiek op maandag 16 juli: 2.437.
 • Gemiddeld aantal bijstandsaanvragen per dag: 1.528.
 • De eerste grote vertrekgolven van de Belgische vakantiegangers naar het zuiden vonden plaats tijdens het derde weekend (16/07) en het vierde weekend van de vakantie (21-22/07). Zo blijkt dat veel Belgen gewacht hebben op het einde van de wereldbeker voetbal voordat ze op vakantie vertrokken.

DALING VAN HET AANTAL MEDISCHE DOSSIERS IN HET BUITENLAND

 • Sinds het begin van de zomer opende Europ Assistance 960 medische dossiers in het buitenland, wat een daling van 4% betekent t.o.v. dezelfde periode in 2017. Vorig jaar werd Zuid-Europa vanaf het begin van de zomervakantie getroffen door zeer warm weer wat een invloed had op het aantal geregistreerde medische dossiers vanaf de eerste dagen. Dit jaar, in dezelfde periode, was het warm, maar de extreme temperaturen zijn pas deze week opgedoken en kunnen dus de tendens van de komende dagen beïnvloeden.
 • In Frankrijk werd het grootst aantal medische dossiers geopend (19%), gevolgd door Spanje (Spanje + eilanden: 11%). Medische dossiers per land (top 6):

 

Medische dossiers

Zomer 2018  

(t.e.m. 25/07)

Zomer 2017

Evolutie

Frankrijk

19%

21%

-2 ptn

Spanje + eilanden

11%

13%

-2 ptn

Italië

8%

7%

+1 pt

Verenigde Staten

7%

5%

+2 ptn

Griekenland

4%

5%

-1 pt

Turkije

4%

2%

+2 ptn

 

 • Type meest voorkomende medische problemen:
 1. Letsels, breuken, verwondingen: 37% (-2 ptn vs 2017)
 2. Infecties: 11% (-1 pt)
 3. Spijsverteringsproblemen: 8% (-5 ptn)
 4. Hart- en vaatziekten: 5% (+ 1pt)

AANTAL DOSSIERS TECHNISCHE BIJSTAND VOOR VOERTUIGEN STIJGT IN BELGIË

Autopanne stijgt in België, maar status quo in het buitenland

 • In België werden sinds het begin van de zomer meer dan 7.300 technische dossiers geopend (+9% vs 2017). Dit aantal houdt rekening met het aantal technische problemen ontstaan gedurende het gewone woon- en werkverkeer evenals met de vrijetijdsverplaatsingen in België. Deze toename kan worden verklaard door, enerzijds, het groot aantal Belgen dat in eigen land bleef of nog niet op vakantie is vertrokken (de eerste golf van vertrek vond plaats op 16 juli, net na het einde van de wereldbeker voetbal, gedurende welke ons nationale ploeg een echte feeststemming creëerde). En, anderzijds, het warme weer waardoor batterijen en motoren zwaarder worden belast.

 • In het buitenland heeft Europ Assistance tussen 29/06 en 25/07 een totaal van 1.928 technische dossiers geopend (-0,1% vs. 2017), waarvan (Top 4):

Technische dossiers

Zomer 2018

(t.e.m 25/07)

Zomer 2017

Evolutie

Frankrijk

47%

45%

+2 ptn

Spanje

8%

10%

-2 ptn

Nederlanden

8%

7%

+1 pt

Duitsland

7%

9%

-2 ptn

Italië

6% 7% -1 pt
 • Type meest voorkomende technische interventies:
 1. Motor-, batterij- en startproblemen: 72%.
 2. Technische problemen veroorzaakt door onoplettendheid (sleutel in auto, verkeerde brandstof, bandenpech): 15%.
 3. Ongevallen: 9%

OPGELET VOOR VOLGEND «ROOD» TOT «ZWART» WEEKEND

Europ Assistance verwacht een zeer druk weekend op 28, 29 en 30 juli, met een rode zaterdag voor het volledige wegennet in het zuiden en de kust en zwart op de belangrijkste toeristische wegen en rond agglomeraties. De wegen zullen extreem overbelast zijn en, zoals gebruikelijk, worden tijdens de wisselweekenden serieuze verkeerscongesties verwacht, gedurende welke Europ Assistance een piek van oproepen naar de helpdesk ervaart.

PAS OP VOOR HITTEGOLVEN

De huidige hittegolven kunnen veel mechanische problemen veroorzaken, voornamelijk accu-en motorproblemen. De warme temperaturen hebben een directe invloed op de temperatuur van de motor, waardoor problemen met oververhitting vaker voorkomen. Batterijen worden ook intensiever gebruikt, vooral in combinatie met het gebruik van airconditioning. Een handige tip: probeer uw voertuig in de schaduw te parkeren, gebruik zonneschermen en start uw airconditioning pas nadat u uw voertuig enkele kilometers heeft gekoeld met natuurlijke ventilatie (open ramen). Drink ook voldoende (niet-alcoholisch) en stop regelmatig om te rusten, om de benen te strekken en om uw motor te laten afkoelen, in het bijzonder indien u regelmatig in de file heeft gestaan.

 

De blog van Europ Assistance geeft u de verkeersdruktekalender van de komende maand in Europa op https://blog.europ-assistance.be/nl/verkeersdruktekalender-zomer-2018/
Op deze blog vindt u ook andere handige tips voor uw vakantievertrek en uw verblijf in het buitenland: https://blog.europ-assistance.be/nl/category/autovakanties/

Contacteer ons
Over Europ Assistance

Autopech, repatriëring, medische hulp, bijstand op reis of thuis… Vandaag biedt Europ Assistance aan zowat 300 miljoen klanten wereldwijd bijstandsoplossingen aan wanneer ze op reis gaan, zich met de auto verplaatsen, gezondheidsproblemen hebben of wanneer ze thuis hulp vereisen, en dit 24u/24 en 7d/7. De bijstandsmaatschappij dekt 200 landen en gebieden dankzij haar 8.000 medewerkers – waarvan 205 in België – en haar netwerk van meer dan 750.000 dienstverleners.