Eerste grote zomerdrukte op de Europese wegen wordt dit weekend verwacht

Nog enkele dagen, en de zomervakantie gaat officieel van start. Om u optimaal voor te bereiden op uw autovakantie, geeft Europ Assistance vóór uw vertrek al nuttige tips over de verwachte verkeersdrukte. Kwestie van de vakantie zorgeloos tegemoet te gaan. Daarnaast gaat de reisbijstandsverzekeraar dieper in op ‘ecologisch reizen’, aangezien de Vakantiebarometer 2019 heeft aangetoond dat 4 Belgen op de 10 bereid zijn hun vakantiewijze aan te passen om hun ecologische voetafdruk te verlagen. Bij de 18-25 jarigen is dit zelfs 1 op 2.

DRUKTE OP DE WEG

De vakantiebarometer 2019 van Europ Assistance heeft uitgewezen dat 65% van de Belgen dit jaar verklaart op vakantie te zullen vertrekken. Dat zijn er meer dan vorig jaar! Meer dan 5 Belgen op 10 gebruikt de wagen om op reis te gaan. Deze zomer wordt het dus opnieuw zeer druk op de hoofdwegen:

  • De eerste drukte op de Europese wegen verwachten we vanaf het weekend van 28/06-30/06.
  • Er wordt ook heel wat verkeer verwacht op de weekends van 05-07/07, 12-14/07 en 19-21/07.
  • Het drukste weekend richting zuiden wordt zonder twijfel het wisselweekend van 02-04/08.
  • Vermijd Brussel op het weekend van 6 en 7 juli, wanneer onze hoofdstad ingenomen wordt door de start van de Tour de France.

Om files te vermijden controleert u best vóór uw vertrek wanneer en waar de grote drukte zal toeslaan. Vermijd de verkeersdrukte dankzij de verkeerskalender op de blog van Europ Assistance: https://blog.europ-assistance.be/nl/verkeersdruktekalender-zomer-2019/.

Een handige lijst met de websites i.v.m. verkeersinformatie per land vindt u op https://blog.europ-assistance.be/nl/verkeersinformatie-op-europese-wegen/. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

TIPS OM ECOLOGISCH TE REIZEN 

Voor steeds meer landgenoten is de bescherming van het klimaat een belangrijk thema. Daarom vindt u hieronder enkele vragen die u zich moet stellen om uw ecologische voetafdruk tijdens uw vakantie zo beperkt mogelijk te houden.

BESTEMMING

Het spreekt voor zich dat hoe minder kilometers u aflegt, hoe minder uw ecologische voetafdruk zal zijn. Volgende vragen kunnen nuttig zijn bij de keuze van uw vakantiebestemming:

  • Een stad bezoeken?  Als u kiest voor een citytrip, ga dan eerst op ontdekking in de grote steden die niet te ver weg zijn. Gebruik het openbaar vervoer, ga te voet of kies voor lichte vervoermiddelen. Wens je de omgeving van de stad te verkennen, neem dan het openbaar vervoer in plaats van een auto te huren. Deze oplossing is ook veel goedkoper.
  • Naar de kust? Vermijd zeeactiviteiten die een impact hebben op het klimaat, zoals jetskiën en andere gemotoriseerde activiteiten. Geniet eerder van wandelen en fietsen. Laat uw afval niet achter op het strand.

VERVOER

  • De trein: Als u voor Europa kiest, van plan bent om tussen de 150 en 800 km te reizen en geen haast hebt, kies dan eerder voor de trein i.p.v. het vliegtuig. Dit vervoermiddel zal 35 keer minder CO2 uitstoten dan het vliegtuig! Bovendien is het reizen met de trein over het algemeen sneller dan met de bus of de auto. De reis is ook comfortabeler en het is een manier om andere reizigers of de lokale bevolking te ontmoeten. Helaas is het spoor op dit moment nog steeds een zeer duur vervoermiddel.
  • De auto (indien nodig): Als u geen andere keuze hebt dan met de auto te reizen, zijn autosnelwegen een oplossing als u kiest voor dagen met vlot verkeer. Vermijd bovendien het overmatig gebruik van de airconditioning, want dit kan leiden tot een stijging van 15 tot 20% van het brandstofverbruik. Het bezit van een elektrische auto is ook een voordeel. Er zijn in Europa steeds meer plaatsen waar u de autobatterij kunt opladen. Klik hier om alle plaatsen te zien in Europa waar u een batterij kunt opladen. Carpoolen is ook een goede oplossing om de ecologische impact te beperken, o.a. via platforms zoals BlaBlaCar.
  • Met het vliegtuig? Het vliegtuig wordt pas interessant als u een afstand van meer dan 1000 km moet afleggen. Als u besluit om te vliegen, kies dan indien mogelijk voor een directe vlucht in plaats van een vlucht met tussenstops. Vliegtuigen vervuilen namelijk het meest tijdens het opstijgen. Beperk ook het gewicht van uw bagage. Elke kilogram die onnodig wordt vervoerd, verhoogt het brandstofverbruik. 

ACCOMODATIE

  • Het is aangewezen de voorkeur te geven aan goedkopere lokale accommodatie. Bosrijke gebieden en ongeschonden stranden worden vaak vernield om luxehotels te bouwen. De stranden zijn ook meestal geprivatiseerd door sommige hotels en zijn alleen toegankelijk voor de hotelklanten. Bovendien verbruiken grote hotels veel water omwille van de dagelijkse grote wasbeurten.
  • Als u in Europa reist, is het ook mogelijk om een hotel te kiezen met een Europees ecolabel. De hoteliers moeten aan zeer strenge eisen voldoen om dit label te mogen gebruiken (o.a. minder energieverbruik, waterverbruik, afvalproductie, gebruik van hernieuwbare energie, …). Wereldwijd bestaat er ook het “Green Key International”-label, dat overeenkomt met het Europese label.
  • Een goedkopere optie is ook om bij de lokale bevolking te verblijven.
  • De goedkoopste oplossing is echter nog steeds de camping. Het Europees Centrum voor Toerisme (ECEAT) heeft meer dan duizend adressen van “groene” campings en accommodaties in heel Europa verzameld.

WINKELEN EN ETEN TER PLAATSE

  • Neem, in plaats van plastic flessen te kopen voor uw uitstapjes, een herbruikbare fles mee, bij voorkeur een fles die het water filtert. Hoewel de aankoopkosten ervan een stuk duurder zijn dan een plastic fles, bespaart u op de lange termijn toch geld uit.
  • Als u buitenlandse producten koopt, controleer dan of de verpakking recycleerbaar is.
  • Eet lokaal en doe inkopen op lokale markten.
  • Vermijd voedsel dat palmolie bevat. In sommige streken worden hele wouden gekapt om palmolie te verbouwen.
  • Neem herbruikbare tassen mee om te winkelen. Laat niets achter en gooi uw afval in recycleerbakken.

ECOLOGISCHE GEWOONTES TER PLAATSE

  • Gebruik op het strand zonnecrème met biologisch afbreekbare zonnefilters en geen olie. Oliën drijven op het wateroppervlak en vormen er een laag waardoor ze de fotosynthese van onderwaterplanten vertragen. Ze kunnen ook schadelijk zijn voor de fauna.
  • Probeer ook “langzaam” te reizen en langer op dezelfde plek te blijven. Vermijd bijvoorbeeld een blitzbezoek aan 3 landen in 3 weken.
  • Als u korte tot middellange afstanden moet afleggen, vermijd dan het gebruik van gemotoriseerde transportmiddelen. Kies ervoor om te voet, met de fiets, de elektrische scooter, … Als u langere afstanden moet afleggen, neem dan de trein of de bus.

VOORBEREIDING VAN DE WAGEN

De cijfers liegen er niet om: tijdens de zomer van 2018 voerde Europ Assistance meer dan 4200 technische interventies uit in het buitenland. De meeste daarvan betroffen motorpech of een lekke band. Laat uw wagen dus nakijken voor enkele onontbeerlijke technische controles en wacht hiermee niet tot het allerlaatste moment: garagehouders hebben het immers heel erg druk in deze periode.

Bandendruk: een correcte bandendruk staat garant voor veiligheid, zorgt voor een betere wegvastheid en helpt u bovendien om brandstof te besparen. De bandenspanning moet ook aangepast zijn aan het laadgewicht dat u vervoert. Vertrek niet met ‘versleten’ banden!

Reservewiel: steeds minder wagens beschikken over een reservewiel of hebben een wiel waarmee ze slechts een beperkt aantal kilometers mogen afleggen. Ga na of u al dan niet over een reservewiel beschikt en hoe u tewerk moet gaan in geval van een lekke band.

Voor een verre reis met de wagen, kan het de moeite lonen om sowieso een volwaardige reserveband mee te nemen. Zo verliest u geen kostbare tijd om in geval van nood naar een garage te worden gesleept. Het nadeel is dan wel dat u kostbare plaats verliest in de koffer.

Veiligheidsdriehoek, brandblusser en veiligheidsvestjes: de veiligheidsdriehoek is onontbeerlijk bij een technisch probleem. Vergeet ook niet dat de driehoek & brandblusser gemakkelijk toegankelijk moet zijn op de door de autofabrikant hiertoe voorziene plek. Veiligheidsvestjes zijn o.a. verplicht in België, Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg.

Het dak: de dakkoffer kan de aerodynamische kenmerken van uw voertuig veranderen, waardoor uw brandstofverbruik kan stijgen. Let op het gewicht: een geladen dakkoffer moet lichte bagage bevatten, want hij kan de wegligging van uw wagen beïnvloeden.

Meer tips voor de wagen? Bekijk de tips van bijstandsverlener Europ Assistance op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ZmwjSsWPuEM

Op zoek naar meer nuttige tips om uw vakantie zorgeloos door te brengen? Surf dan naar de blogpagina van Europ Assistance: http://blog.europ-assistance.be/nl/

Infografie in PDF

PDF 1.3 MB

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Europ Assistance

Autopech, repatriëring, medische hulp, bijstand op reis of thuis… Vandaag biedt Europ Assistance aan zowat 300 miljoen klanten wereldwijd bijstandsoplossingen aan wanneer ze op reis gaan, zich met de auto verplaatsen, gezondheidsproblemen hebben of wanneer ze thuis hulp vereisen, en dit 24u/24 en 7d/7. De bijstandsmaatschappij dekt 200 landen en gebieden dankzij haar 8.000 medewerkers – waarvan 205 in België – en haar netwerk van meer dan 750.000 dienstverleners.

Neem contact op met

www.europ-assistance.be