DE GOUDEN REGELS VAN EUROP ASSISTANCE VOOR EEN VEILIGE START VAN DE VAKANTIE

73% van de Belgen zegt deze zomer op vakantie te gaan! Zoals blijkt uit de laatste vakantiebarometer van Europ Assistance, blijft Europa de favoriete bestemming van Europese vakantiegangers, met een duidelijke voorkeur voor de mediterrane landen (Frankrijk, Spanje en Italië).

Het zal druk zijn op de wegen tijdens de zomerperiode, met bijna 50% van de vakantiegangers die met de auto vertrekken. En natuurlijk zullen de Belgen niet de enigen zijn op de weg! ​

Wat zijn de beste reistijden? Wat is de beste rijhouding? Hoe bereidt u zich het best voor? Aan de vooravond van de vakantie deelt Europ Assistance enkele tips voor een veilige reis.

KIES DE MEEST GESCHIKTE VERTREKDAG

Bepaalde weekends worden beter vermeden op de vakantiewegen.

  • Rode weekends: Het eerste weekend van juli (4 - 6 juli) wordt gewoonlijk beschouwd als een rood weekend voor vertrek. Hetzelfde geldt voor het weekend van 25 tot 27 juli, het laatste weekend voor het wisselweekend tussen juli en augustus..
  • Zwart weekend: Het weekend van 1-3 augustus wordt een zwart weekend. Het is beter om dan niet de baan op te gaan, zo vermijdt u lange wachttijden.

UW HUIS MET EEN GERUST HART VERLATEN

De meeste inbraken vinden plaats nadat gedurende een zekere periode een langere afwezigheid wordt opgemerkt. Het is daarom belangrijk om de indruk te wekken dat er iemand thuis is, zeker wanneer u voor een langere tijd weg bent.

Enkele maatregelen die u kunt nemen om uw woning tegen ongewenste bezoekers te beschermen:

  • Laat uw brievenbus leegmaken door iemand die u vertrouwt.
  • Laat iemand uw rolluiken of gordijnen openen en sluiten.
  • Als u lang weg bent, laat dan uw gazon maaien tijdens uw afwezigheid.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen en berg uw sieraden op een veilige plaats op.
  • Vraag een vertrouwenspersoon om een oogje in het zeil te houden en geef uw contactgegevens zodat zij u in geval van nood op de hoogte kunnen brengen.
  • Kondig uw vertrek niet aan op sociale media: kwaadwillende internetgebruikers zouden hiervan kunnen profiteren.

DE LAATSTE VOORBEREIDINGEN AAN DE AUTO

Voor dat u de baan op gaat, controleer:

  • De bandenspanning: een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en een lager brandstofverbruik. Denk eraan om de bandenspanning aan te passen aan de belading van het voertuig.
  • Plaats grote harde koffers onderin de kofferbak en zet de andere koffers op volgorde van grootte.
  • Gebruik kleine zachte zakken of voorwerpen zoals handdoeken, jassen of lakens om bagage vast te zetten. In het passagierscompartiment: bagage moet goed worden vastgezet of vastgeklemd, want bij een botsing of ongeval kan deze als een projectiel door de auto worden geslingerd.
  • De dakkoffer wordt bij voorkeur gevuld met lichte voorwerpen. Zware voorwerpen moeten in de kofferbak worden geplaatst om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden.
  • Controleer ook of u over de verplichte uitrusting beschikt (vierkantige gevarendriehoek, brandblusser, EHBO-doos, milieuvignetten, ...) en fluovesten. Deze zijn verplicht voor de bestuurder, met name in België, Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg, en in sommige landen ook voor de andere inzittenden van de auto.

BLIJF ALERT TIJDENS HET RIJDEN

Neem een goede en comfortabele rijhouding aan.

  • Stop om de twee uur minstens 10 minuten om de benen te strekken. Het is nog beter om een tussenstop in te plannen en de streek te verkennen. Geef kinderen regelmatig te drinken, bescherm ze tegen de zon, houd ze bezig tijdens de rit en stop regelmatig zodat ze zich kunnen uitleven.
  • Let op de temperatuur in de auto: warmte kan slaperigheid bevorderen. Ventileer door het achterraam en een deel van het voorraam open te zetten, of stel de temperatuur in tussen 19°C en 21°C. Een te lage temperatuur kan hoofdpijn en thermische schokken veroorzaken bij het stoppen. Na een stop in de zon moet u eerst de temperatuur verlagen door de ramen open te zetten voordat u de airco inschakelt.
  • Vergeet niet om bij het stoppen alle apparaten los te koppelen die via de accu worden gevoed (dvd-speler, spelletjes, computers, enz.).
  • Blijf ten slotte tijdens de hele rit alert: bij een beladen voertuig is de remafstand aanzienlijk langer.
  • Houd er rekening mee dat bepaalde radardetectiesystemen, waaronder gps-systemen, in sommige landen verboden zijn en u een hoge boete kunnen opleveren.

‘S NACHTS RIJDEN IS NIET VOOR IEDEREEN WEGGELEGD

De belangrijkste oorzaken van ongevallen zijn snelheid en slaperigheid van de bestuurder, met pieken in vermoeidheid tussen 14:00 en 16:00 uur en tussen 2:00 en 6:00 uur 's ochtends.

  • Vermijd lange ritten 's nachts en vecht niet tegen slaperigheid, want die zal altijd de overhand krijgen. Let op: cafeïne voorkomt niet dat u in slaap valt!
  • Vertrek niet na een vermoeiende dag en zorg ervoor dat u regelmatig stopt.

LAAT NIETS AAN HET TOEVAL OVER

  • Vergeet uw reisbijstandscontract niet. Een ‘klein probleem’ kan snel groot worden als u ver van huis bent!
  • Registreer u op de website Travellers Online van de FOD Buitenlandse Zaken, vooral als u naar een verre bestemming vertrekt.

20250627 - Europ Assistance - PB Vakantievertrek.pdf

PDF 372 KB

Verkeerskalender2025_NL.pdf

PDF 575 KB

Chloé Saucin

DGA Group

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Europ Assistance

Autopech, repatriëring, medische hulp, bijstand op reis of thuis… Vandaag biedt Europ Assistance aan zowat 300 miljoen klanten wereldwijd bijstandsoplossingen aan wanneer ze op reis gaan, zich met de auto verplaatsen, gezondheidsproblemen hebben of wanneer ze thuis hulp vereisen, en dit 24u/24 en 7d/7. De bijstandsmaatschappij dekt 200 landen en gebieden dankzij haar 8.000 medewerkers – waarvan 205 in België – en haar netwerk van meer dan 750.000 dienstverleners.

Neem contact op met

www.europ-assistance.be