Belg is ongerust en past wegens COVID-19 zijn vakantieplannen aan
Uit een studie van de Groep Europ Assistance, uitgevoerd door Ipsos*, blijkt dat 82% van de Belgen de intentie heeft om dit jaar op vakantie te gaan. Onder hen wenst 59% deze zomer al op vakantie te vertrekken.
De COVID-19-pandemie en de bijhorende gezondheidsmaatregelen hebben een aanzienlijke invloed gehad op de levensstijl van de Belgen. Sinds maart werden hun reisplannen ook grondig omgegooid. Na de aankondiging van de versoepeling van de maatregelen en de heropening van onze grenzen, voert een aantal onder hen nu toch voorzichtig hun reisplannen uit. Maar uit onderzoek blijkt dat COVID-19 een sterke invloed heeft op het gedrag van vakantiegangers en hun vakantieplannen. De enquête van de Groep Europ Assistance die door Ipsos is uitgevoerd bij 11.001 mensen in drie continenten, waarvan 1.000 ondervraagden in België, brengt enkele duidelijke trends aan het licht. Wij gaan hier in het bijzonder dieper in op de Belgische resultaten.
De impact van COVID-19 op de Belgen
De COVID-19-epidemie heeft een directe en significante impact op het dagelijkse leven van de bevolking gehad, zo blijkt dat:
- 72% van de Belgische respondenten zich zorgen maakt over de risico's van COVID-19 op hun gezondheid;
- 30% financiële gevolgen heeft ondervonden van de crisis;
- 20% van de ondervraagden of één van hun naasten is ziek geweest.
Welke vrees hebben de Belgische reizigers met betrekking tot COVID-19?
De Belgische ondervraagden uiten verschillende bezorgdheden die een impact zouden kunnen hebben op hun vakantieplannen.De grootste vrees is om geconfronteerd te worden met een heropflakkering van de COVID-19-epidemie tijdens hun reis (34%). Andere bezorgdheden van de Belgen zijn:
- de kans om in quarantaine geplaatst te worden (33%);
- ziek worden tijdens de reis (26%);
- geplande bezoeken, activiteiten en vrijetijdsactiviteiten niet kunnen uitvoeren vanwege COVID-19 (25%);
- de onmogelijkheid om terug naar huis te kunnen keren (21%);
- de potentiële sluiting van bars, restaurants en hotels als gevolg van COVID-19 (20%); de reis moeten annuleren (18%); de staat van de medische infrastructuur in het land van bestemming (12%).
Op welke manier passen Belgische vakantiegangers hun gedrag aan?
Reizigers die daadwerkelijk hebben besloten om deze zomer op vakantie te gaan, houden rekening met COVID-19, informeren zich op voorhand over de bestemming en vermijden drukke plaatsen. Zo verklaart 72% van de Belgische respondenten met reisplannen dat ze bepaalde bijzonder getroffen landen en drukke plaatsen zullen vermijden en zal 62% de voorkeur geven aan bestemmingen van waar ze gemakkelijk kunnen terugkeren. 54% zal vliegtuigen en luchthavens vermijden.
Dit wordt ook weerspiegeld in de verplaatsingsmiddelen die de Belgen voor hun vakantie verkiezen:
De auto blijkt deze zomer voor velen het transportmiddel te zijn waarin ze zich het veiligst voelen en dat het meest geschikt is om de vakantiebestemming te bereiken (en eventueel snel terug te keren).Deze voorzorgsmaatregelen gaan hand in hand met het afsluiten van verzekeringen en reisbijstand om voorbereid te zijn op elke mogelijke situatie. Zo vindt 93% het erg belangrijk om een goede medische dekking te hebben, 87% om over een annulatieverzekering te beschikken en 83% om een beroep te kunnen doen op een bagageverzekering.
Welke bestemmingen en soorten accommodatie kiezen de Belgen deze zomer?
Uit de enquête van juni 2020 bleek dat 23% van de Belgen deze zomer al een vakantie had geboekt. 14% was van plan om binnenkort hun vakantie vast te leggen.
- 23% had plannen om in België te reizen of om te genieten van een staycation (tegenover 18% in de zomer van 2019);
- 64% zou binnen Europa blijven (waarvan een meerderheid in Frankrijk);
- 8% hoopte buiten Europa te kunnen reizen.
In vergelijking met vorig jaar, kiezen Belgen deze zomer ook vaak voor een ander type vakantie-accomodatie. Hotelverblijven, die meestal zeer populair zijn, worden deze zomer door slechts 38% van de Belgische vakantiegangers gekozen (tegenover 53% in 2019), terwijl de privé-verhuur (waaronder vakantiehuizen) en de campings populair blijven (respectievelijk 35% en 15%, tegenover 35% en 13% in 2019).
Welk type vakantie kiezen de Belgen en hoe lang duurt hun verblijf?
De trend van in 2019 waarbij 47% op vakantie ging met familie en/of vrienden is dit jaar minder populair. Slechts 18% de ondervraagden kiest voor deze formule voor hun volgende vakantie. De meerderheid zal met haar eigen “bubbel” vertrekken.
Van de ondervraagden kiest 27% ervoor om naar de zee te trekken, 15% naar het platteland en 11% naar de stad.
Langere vakanties zijn nog steeds populair: 48% van de ondervraagde Belgen is van plan om in de zomer van 2020 voor 2 weken of meer weg te gaan. Anderzijds heeft slechts 6% plannen om een weekend weg te gaan, vergeleken met 14% die plannen heeft om 3 of 4 dagen eropuit te trekken.
Welk budget zullen Belgische gezinnen besteden aan hun volgende grote reis?
Het gemiddelde budget dat de Belgische gezinnen voor hun volgende reis (in de zomer of later in het jaar) uitgeven, wordt ook beïnvloed door de gezondheidscrisis, en daalt van 2.242 euro vorig jaar tot 1.788 euro dit jaar. Deze daling kan wellicht verklaard worden door het effect van de crisis op de inkomens van sommige mensen en de voorzichtigheid en onzekerheid die door de huidige situatie in de hand gewerkt worden. Wel ligt het Belgische vakantiebudget hoger dan het Europese gemiddelde van 1.604 euro. Van de Belgische vakantiegangers zouden Franstalige gezinnen (Brussel en Wallonië) meer besteden aan hun vakantie dan Nederlandstalige (Vlaanderen), respectievelijk 1.886 en 1.690 euro.
Xavier Van Caneghem, Press Relations en Market Analyst voor Europ Assistance Belgium voegt hieraan toe: « De studie die Ipsos voor Europ Assistance heeft uitgevoerd, toont cruciale trends om de evolutie van de reissector op korte en middellange termijn te begrijpen. Te midden van de onzekerheid en de dagelijkse evolutie van de pandemie komen bepaalde tendensen en bezorgdheden duidelijk naar voor. Hoewel veel Belgen ervan dromen om op vakantie te gaan, passen zij hun plannen aan, rekening houdend met de omstandigheden. Zo willen Belgische vakantiegangers voorbereid zijn op alle omstandigheden en zijn ze voorzichtiger bij het maken van bepaalde keuzes. De opdracht van bijstandsmaatschappijen zoals Europ Assistance en van de reissector in het algemeen is om op de hoogte te zijn van deze nieuwe trends en er snel en efficiënt op in te spelen.»
Op basis van bovenstaande, kunnen wij volgend profiel opmaken van de meest typische Belgische vakantieganger deze zomer:
- hij vreest voor de impact van COVID-19 zowel op zijn gezondheid als op de gekozen vakantiebestemming;
- hij kiest voor een Europese bestemming of blijft in eigen land;
- hij vertrekt met de wagen;
- hij reist met zijn eigen bubbel;
- zijn gemiddeld reisbudget is iets lager dan vorig jaar.
Meer informatie op https://www.europ-assistance.be/nl/
* Online-enquête uitgevoerd door Ipsos voor Europ Assistance in 11 landen (waaronder 8 Europese landen (België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Polen), 2 Aziatische landen (China, Thailand) en de VS), op 11.001 respondenten, waaronder 1.000 Belgen. De onderzoeken vonden plaats van 12 tot 22 juni 2020. Het merendeel van de gestelde vragen liet meerdere antwoorden toe.
** Vakantiebarometer 2019: https://blog.europ-assistance.be/nl/vakantiebarometer-2019/
Media Relations:
Europ Assistance Belgium S.A.
Xavier Van Caneghem
PR & Market Analyst
T + 0473.46.82.00
xavier.van.caneghem@europ-assistance.be
www.europassistance.be
Persbericht Enquête Vakantie 2020.pdf
PDF - 129 Kb
Infographic - EuropAssistance - Enquête vakantie 2020.pdf
PDF - 687 Kb