Balans kerstvakantie 2017-2018: Europ Assistance tekent een daling op van een kwart (-25%) van de interventies op de pistes ten opzichte van vorig jaar

Vrijdag 5 januari 2018

 • 25% minder medische “skidossiers” in de Alpen
 • 15% meer technische dossiers (autopech) van en naar de Alpen
 • 4% minder medische dossiers in “zonbestemmingen”

DALING VAN HET AANTAL SKIONGEVALLEN

In tegenstelling tot vorig jaar lag er tijdens de kerstvakantie van 2017-2018 voldoende sneeuw in de skioorden van de Alpen. Vorig jaar heeft de sneeuwschaarste er heel wat skiongevallen veroorzaakt. Dit jaar lag er veel verse sneeuw op de pistes tot in de lager gelegen gebieden.

Wintersporters hebben voornamelijk tijdens de eerste week kunnen genieten van goede skiomstandigheden. Tijdens de tweede helft van de kerstvakantie werden heel wat regio’s, waaronder de Franse en Oostenrijkse Alpen, getroffen door stormen en sneeuwbuien. Dit heeft geleid tot een verhoogd risico op lawines, periodes van hevige regenval in de lager gelegen gebieden en heel wat (tijdelijk) gesloten pistes in verschillende skistations (op verschillende plaatsen werden vakantiegangers zelfs gevraagd binnen te blijven).

Rekening houdend met deze situatie, heeft Europ Assistance een daling vastgesteld van een kwart (-25%) van het aantal geopende medische skidossiers in de skigebieden in vergelijking met de kerstvakantie van 2016-2017, toen uitzonderlijk veel skiongevallen plaatsvonden wegens slechte skiomstandigheden op de pistes (sneeuwschaarste). Ten opzichte van de kerstvakantie van 2015-2016, is het verschil in het aantal geopende dossiers echter minder uitgesproken (+1%).

 • Voor de hele kerstperiode gaf 8% van de medische skidossiers aanleiding tot een hospitalisatie (minimum 1 overnachting). Vorig jaar was dit 20%, hetgeen duidt op minder zware ongevallen dit jaar (een val op een besneeuwd oppervlak veroorzaakt minder zware letsels dan op een harde ondergrond).
   
 • De meeste letsels kwamen voor aan de knie (46%), de schouders (15%) en de benen (10%). Hoofdblessures namen 3% voor hun rekening.
   
 • 63% van de medische skidossiers werd geopend in Frankrijk (een stijging van 6 ptn vs. vorig jaar). In Oostenrijk werd 18% van de dossiers geopend (een daling van 8 ptn vs. vorig jaar), terwijl 14% geopend werd in Zwitserland (-1 ptn vs. vorig jaar) en 5% in Italië (+2 ptn). 

 

STIJGING VAN HET AANTAL TECHNISCHE INTERVENTIES IN HET BUITENLAND

Het aantal technische interventies in het buitenland, in het bijzonder van en naar de skigebieden, is hoger dan vorig jaar, namelijk +15%.

De toestand van de wegen van en naar de skioorden was zeer afhankelijk van de weersomstandigheden. Het aantal interventies in het wisselweekend van 29-31 december lag gevoelig hoger in de Alpen door de hevige sneeuwval. Sommige wegen werden tijdelijk afgesloten omwille van een verhoogd lawinegevaar. Rekening houdend met de huidige situatie in de meeste skioorden, zou de terugkeer van de vakantiegangers op sommige plaatsen opnieuw moeizaam kunnen verlopen.

Opmerking: Tijdens dezelfde periode is het aantal technische interventies van Europ Assistance in België gedaald met 11%. Dit wordt verklaard door het feit dat we dit jaar in eigen land geen hinder hebben ondervonden van winterse omstandigheden. 

 

DE CIJFERS VAN DE WINTERVAKANTIES 2017-2018:

 •        Aantal geopende medische skidossiers: -25% vs. vorig jaar
 •        Hospitalisaties wegens skiongevallen (minimum 1 nacht): 8% (vs. 20% vorig jaar)
 •        Letsels: knieën (46%), schouders (15%), benen (10%)
 •        Landen: Frankrijk (63%), Oostenrijk (18%), Zwitserland (14%), Italië (5%)
 •        Technische interventies (pechverhelping) van en naar de Alpen: +15% vs. vorig jaar

 

SPANJE, FRANKRIJK EN DE USA GROTE TREKPLEISTERS TIJDENS KERSTPERIODE

Naast de dossiers van wintersporters, opende Europ Assistance ook medische dossiers voor reizigers die de zon zijn gaan opzoeken. In Europa werd 16% van de medische dossiers geopend in Spanje en eilanden (waaronder de Canarische eilanden), 10% in Frankrijk en 2% in Italië. Wat verdere bestemmingen betreft, werd 12% van de medische dossiers geopend in de USA (hetzij een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar), 10% in Thailand en 4% in Vietnam.

Vergeleken met vorig jaar, opende Europ Assistance zowat 4% minder medische dossiers voor de “niet-skibestemmingen”. 

Anne-Valérie Guyaux Consultant at Interel 402PR
Over Europ Assistance

De Groep Europ Assistance, die in 1963 in Frankrijk werd opgericht, is de uitvinder van de reisbijstand. Vanaf haar oprichting koos de Groep gedurende de afgelopen vijf decennia voor de innovatie als eerste hefboom ten dienste van haar klanten. De Europ Assistance Group, die via haar 37 dochterondernemingen in 33 landen wereldwijd aanwezig is, telt 8.500 werknemers en 750.000 serviceproviders en begeleidt haar klanten vanuit een menselijke aanpak vanaf het allereerste moment op het gebied van Reizen, Automotive, Gezondheid en Familie- en Thuiszorg. Europ Assistance verwezenlijkt meer dan 8,8 miljoen interventies per jaar en telt meer dan 300 miljoen klanten. De Europ Assistance Group, een 100% dochteronderneming van de Generali Group, realiseerde in 2017 een geconsolideerde omzet van 1.591 miljoen euro.

Europ Assistance België telt 216 medewerkers, behandelt meer dan 244 000 telefonische oproepen en meer dan 112 000 dossiers per jaar.