19de Vakantiebarometer van Europ Assistance

Voor het derde jaar op rij gaan meer Belgen met vakantie, ondanks een lichte daling van hun budget

Bijna 4 op 10 Belgen zijn bereid hun vakantiewijze aan te passen om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen, vooral de jongeren

 De resultaten van de Europese Vakantiebarometer van Europ Assistance 2019 zijn gekend. Deze enquête heeft vooral als doelstelling om bij de Europeanen te peilen naar hun intenties om op reis te gaan, hun motivatie, vakantiebestemmingen, budget en favoriete soort vakantieverblijf. Europ Assistance peilde dit jaar eveneens of vakantiegangers rekening houden met hun ecologische voetafdruk bij de keuze van hun vakantie en welke monumenten of sites zij minstens één keer in hun leven willen bezoeken.

De trends die uit deze enquête[1] blijken, vormen een waardevol hulpmiddel bij de voorbereiding van de talrijke bijstandsaanvragen die verwacht worden tijdens de zomer en op basis waarvan een dienstverlening op maat kan worden georganiseerd.

 • Vakantieplannen: 65% van de Belgen verklaart deze zomer op reis te zullen vertrekken, wat een stijging is van 2 punten t.o.v. 2018 en 5 punten t.o.v. 2017.
 • Duur en frequentie van de reis: bij de Belgische vakantiegangers stelt men een daling vast van de korte vakanties van maximum 1 week (40%, -2 punten) en van 3 weken (13%, -2 punten), en een stijging van vakanties van 2 weken (37 %, + 2 punten) en 4 weken en meer (10%, +2 punten). De éénmalige reizen (39%) en de meervoudige reizen nemen eveneens toe (26%).
 • Vakantiebestemmingen: Frankrijk blijft onveranderlijk de belangrijkste buitenlandse bestemming voor onze landgenoten (32%), gevolgd door Spanje (19%) en Italië (11%). 15% van de Belgen (-1 punt t.o.v. 2018) kiest hun eigen land als vakantiebestemming.
 • Het gemiddeld vakantiebudget van de Belgen voor deze zomer (gemiddeld gezinsbudget) daalt lichtjes met 3% en bedraagt € 2.242. Indien men hun budget zou verdubbelen, zouden Belgen vaker reizen (40%), langer op reis gaan (22%), andere bestemmingen kiezen (14%) en meer uitgeven ter plaatse (14%).
 • Type logement: 53% van de Belgen kiest voor een hotel, 35% voor een appartement of vakantiehuis. De prijs-kwaliteitsverhouding en de ligging zijn de belangrijkste criteria bij de keuze van het logement.
 •  Online evaluaties: 57% van de Belgen laat een online evaluatie na over een hotel, 50% over een restaurant, 45% over een huurwoning. De -35-jarigen houden er het meest rekening mee in hun keuzes (45%).
 • Ecologische voetafdruk : voor 13% van de Belgen speelt de ecologische voetafdruk een vitale rol bij de keuze van hun bestemming. Bij 51% is de ecologische voetafdruk een belangrijk keuzecriterium. 38% is bereid hun vakantiewijze aan te passen om zo hun ecologische voetafdruk te verminderen, een cijfer dat oploopt tot 46% bij de 18-24-jarigen.
 • De Egyptische Piramides (12%), de Taj Mahal (8%) en de Machu Picchu (7%) zijn de sites en monumenten die de Belgen graag minstens éénmaal in hun leven zouden willen bezoeken. ​ 

 

VAKANTIEPLANNEN & VERBLIJFSDUUR

 Meer Belgen verklaren deze zomer op reis te zullen gaan

In vergelijking met vorig jaar zullen meer Belgen op vakantie gaan (65%, een stijging van 2 punten t.o.v. 2018 en 5 punten t.o.v. 2017). De stijging treft zowel de vakantiegangers die éénmalig willen vertrekken (39%, +1 punt) als zij die meermaals op vakantie zullen gaan (26%, +1 punt).

De duur van de verblijven schommelt licht t.o.v. 2018:

 •  De korte verblijven van maximum 1 week kennen bij de Belgen een lichte daling (40%, -2 punten),
 •  Verblijven van 2 weken zijn in trek bij 37% van de vakantiegangers (+2 punten),
 •  Verblijven van 3 weken en meer blijven gelijk (23%),
 •  Bij de Nederlandstaligen stijgen de korte vakanties van maximum 1 week (44%, +3 punten), terwijl de verblijven van 2 weken dalen (35%, -3 punten). De lange verblijven van 3 weken en meer blijven stabiel op 21%.
 •  Bij de Franstaligen stelt men een daling van de korte vakanties van maximum 1 week vast (36%, -7 punten), terwijl de verblijven van 2 weken (39%, +6 punten) en 3 weken en meer stijgen (25%, +1 punt).

De Europeanen zijn iets reislustiger

Het aantal Europeanen dat verklaart in de zomervakantie op reis te zullen vertrekken is heel licht gedaald (63%, -1 punt t.o.v. 2018).

 

VAKANTIEBESTEMMINGEN

Frankrijk, Spanje, Italië en België: de favoriete bestemmingen van de Belg

78% van de Belgen brengt zijn vakantie in Europa door (+1 punt t.o.v. 2018). Zij behoren tot de groep reizigers die het minst in eigen land blijven (15%, -1 punt). Frankrijk blijft de meest populaire bestemming van de Belgen (32%, -2 punten t.o.v. 2017). Spanje (19%, =) en Italië (11%, -1 punt) vervolledigen de top-3 van buitenlandse bestemmingen. Nederland en Duitsland winnen aan populariteit (beide 8%), zeker bij de Nederlandstaligen.

De helft van de ​ Belgen gaat op reis met de auto

55% (=) van de Belgen geeft aan met de auto op vakantie te zullen gaan. Vliegtuigreizen krijgen de voorkeur bij 43% van de reizigers (-5 punten). Treinreizen zijn goed voor 9% (+1 punt).

Europeanen op zoek naar de zon

37% van de Europeanen kiest voor een vakantie in eigen land, hetzelfde cijfer als in 2018. Dat aandeel is groter in landen met een gunstig klimaat. Zo blijven in de zuiderse landen zowat de helft of meer van de reizigers in eigen land. Het heliotropisme, de drang naar de zon, blijft een doorslaggevende factor bij de keuze van de bestemming. 

 

VAKANTIEBUDGET

Het gemiddeld vakantiebudget van de Belgische gezinnen daalt met 3 %!

Na een stijging met 6% in 2018, daalt het vakantiebudget van de Belgische gezinnen met 3% dit jaar en komt het uit op € 2.242 (een daling van € 76 t.o.v. 2018).

Met dit budget behoudt België een 4de plaats binnen de ondervraagde Europese landen. ​ Deze daling treft vooral de Franstaligen (€ 2.320, -5,6%). Het budget van de Nederlandstaligen blijft min of meer op hetzelfde niveau (€ 2.164, -0,6%).

Het gemiddelde reisbudget van de ondervraagde Europese gezinnen stijgt in Europa met 3% t.o.v. vorig jaar en bedraagt € 2.019. Indien we er de bevraagde landen uit weglaten die niet tot de Eurozone behoren (het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Polen), stelt men echter een stijging vast van +5% t.o.v. 2018. De rangschikking ziet er uit als volgt: Zwitserland (3.250 CHF, € 2.856, =), ​ Oostenrijk(€ 2.627, -1%), Duitsland (€ 2.467, +4%), België (€ 2.242, -3%), Frankrijk (€ 2.201, +10%), Verenigd Koninkrijk (1.181 GBP,€ ​ 2.151, -5%), Spanje (€ 1.798 , +8%), Italië (€ 1.757, -1%), Portugal (€ 1.333, -3%) en Polen (4.341 PLN, € 1.010, =).

Wat als…het vakantiebudget verdubbeld wordt ?

Het zou interessant zijn om te weten wat de Belgen zouden doen indien we hun vakantiebudget zouden verdubbelen. 40% onder hen zou vaker reizen, 22% zou langer op reis gaan, 14% zou andere bestemmingen kiezen en 14% zou meer uitgeven ter plaatse. Deze bevindingen komen in grote lijnen overeen met wat de andere Europeanen zouden doen in dat geval.

 

MONUMENTEN EN SITES OM ÉÉN KEER IN HET LEVEN TE BEZOEKEN

De Egyptische Piramides, de Taj Mahal en de Machu Picchu doen de Belgen dromen

In de lijst met de sites en monumenten waarvan de Belg droomt om ze ten minste één keer in het leven te bezoeken, vinden we de Egyptische Piramides (12 %), de Taj Mahal in India ​ (8%) en de Machu Picchu in Peru (7%). Als we alle Europeanen samen nemen, dan kaapt de Eiffeltoren de eerste plaats weg (12%).

 

TYPE VAKANTIEBESTEMMINGEN

Rust is een prioriteit, maar ook culturele ontdekkingen en momenten met familie en vrienden staan op het menu

54% van de Belgen gaat tijdens de zomervakantie vooral op zoek naar rust. De vakantie met het gezin en/of vrienden doorbrengen geniet de voorkeur van 47% van de Belgen. Daarnaast wil 37% op vakantie nieuwe culturen ontdekken.

De ideale vakantiemix vinden de meeste Belgen (57%) tijdens een verblijf aan zee. Onze landgenoten houden van afwisseling en kiezen ook regelmatig voor een rondreis (25%) of voor een vakantie op het platteland (23%), een verblijf in de stad (23%) of een vakantie in de bergen (21%).

 

LOGEERTENDENSEN

53% van de Belgen kiest voor een hotel, 35% voor een huurwoning of appartement en 19% logeert in een eigen buitenverblijf of bij familie of vrienden. Op Europees niveau bedragen die percentages respectievelijk 48%, 34% en 23%.

De essentiële criteria bij de keuze van een logement zijn de prijs-kwaliteitsverhouding (72%), de ligging (54%), en de online beoordelingen van andere reizigers (26%). Dit laatste criterium is vooral belangrijk voor de -35-jarigen (45%).

Alternatieve logeertrends zijn ook in trek: 29% van de Belgen heeft al gelogeerd bij een local, 23% deed al aan ‘wild camping’, 16% heeft ‘de wereld ontdekt’ via rugzaktoerisme, 15% logeerde al in een hut in de volle natuur en 14% deed al aan ecotoerisme. 

 

ONLINE BEOORDELINGEN & REISVOORBEREIDING

Online beoordelingen worden meer en meer frequent

57% van de Belgen verklaart een online beoordeling te plaatsen na een hotelverblijf, 50% na een restaurantbezoek, ​ 45% na een verblijf in een privé-logement, 39% na een toeristische attractie en 32% na een reis met een luchtvaartmaatschappij.

Ter herinnering: online beoordelingen zijn belangrijk voor meer dan een kwart van de Belgen bij hun vakantiekeuzes of -reservaties.

 

KEUZECRITERIA VAN DE REISBESTEMMINGEN

Het budget (53%), het klimaat (47%) en de veiligheidsrisico’s zoals aanslagen (42%) vormen bij de meeste Europeanen de top 3 van de essentiële criteria bij de keuze van de vakantiebestemming.

Voor de Belgen komen het budget (47%) en het klimaat (42%) op de eerste plaats, gevolgd door de veiligheidsrisico’s / vrees voor terroristische aanslagen (32%).

CONTACT MET HET WERK TIJDENS DE VAKANTIE

16% (-5 punten) van de Belgen blijft op reis professionele e-mails lezen, 10% (+3 punten) beantwoordt ze en 4% (+1 punt) blijft doorwerken, of toch van tijd tot tijd. In totaal blijft 30% van de Belgen in contact met het werk tijdens de vakantie, wat meer is dan in andere de Europese landen (gemiddeld 25%).

45% van de Belgen (-1 punt) verklaart zich volledig van het werk los te koppelen tijdens de vakantie.

 

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

In het kader van de recente klimaatmarsen, was het interessant om het standpunt van de Belgen en Europeanen te kennen i.v.m. hun ecologische voetafdruk bij de keuze van hun vakantiebestemmingen.

Zo is de ecologische voetafdruk voor 13% van de Belgen en 17% van de Europeanen een essentiële en vitale keuzefactor. Voor 51% van de Belgen en 48% van de Europeanen is dit criterium belangrijk.

Bovendien zijn 38% van de Belgen (46% van de 18-24-jarigen) bereid om hun vakantie te wijzigen, om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het wordt heel interessant om de evolutie van deze trends op te volgen in de komende jaren.

 

DE VAKANTIE VAN DE NEDERLANDSTALIGE VS. DE FRANSTALIGE BELGEN IN 2018: ENKELE VERSCHILLEN

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Nederlandstaligen ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Franstaligen

 Vakantieplannen ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 66% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 64%

Kiest voor een korte vakantie ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 44% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 36%

Klimaat is grootste keuzefactor ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 38% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 46%

Gemiddeld vakantiebudget ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ € 2.164 ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ € 2.320

Gaat naar Frankrijk ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 21% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 43%

Gaat naar Spanje ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 18% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 20%

Blijft in België (buitenshuis) ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 18% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 12%

Gaat naar Nederland ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 11% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 5%

Gaat naar Duitsland ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 10% ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 6%

[1] Deze enquête werd telefonisch uitgevoerd door Ipsos tussen 18 maart en 10 april 2019 via een steekproef bij 10.000 Europeanen (Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Oostenrijkers, ​ Belgen, Zwitsers, Polen en Portugezen) en bij 2.000 niet-Europeanen (Amerikanen en Brazilianen). Dit gebeurde online en volgens de quotamethode (geslacht, leeftijd, beroep van het gezinshoofd, na onderverdeling per regio en grootte van de agglomeratie). De resultaten van de internationale ​ enquête zijn beschikbaar op www.europ-assistance.com.

 

Infografie

PDF - 2.2 Mb

Presentatie

PDF - 4.6 Mb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Europ Assistance

Autopech, repatriëring, medische hulp, bijstand op reis of thuis… Vandaag biedt Europ Assistance aan zowat 300 miljoen klanten wereldwijd bijstandsoplossingen aan wanneer ze op reis gaan, zich met de auto verplaatsen, gezondheidsproblemen hebben of wanneer ze thuis hulp vereisen, en dit 24u/24 en 7d/7. De bijstandsmaatschappij dekt 200 landen en gebieden dankzij haar 8.000 medewerkers – waarvan 205 in België – en haar netwerk van meer dan 750.000 dienstverleners.

Neem contact op met

www.europ-assistance.be