17de Vakantiebarometer van Europ Assistance

De Belgen zullen dit jaar talrijker op reis vertrekken, maar met een kleiner reisbudget en voor kortere vakanties

Dinsdag 30 mei 2017 — De resultaten van de Europese Vakantiebarometer van Europ Assistance 2017 zijn gekend. Deze enquête heeft vooral als doelstelling om bij de Europeanen te peilen naar hun intenties om op reis te gaan, hun motivatie, vakantiebestemmingen, budget en favoriete soort vakantieverblijf. Europ Assistance peilde dit jaar eveneens naar de invloed van de online beoordelingen op de vakantiegangers, hun favoriete culturele stad en de nieuwe trends in de reis- en logeerpraktijken. 

De tendensen die uit deze enquête[1] blijken, vormen een waardevol hulpmiddel bij de voorbereiding van de talrijke bijstandsaanvragen die verwacht worden tijdens de zomer en op basis waarvan een dienstverlening op maat kan worden georganiseerd.

 • Vakantieplannen : 60% van de Belgen verklaart deze zomer op reis te zullen vertrekken, wat een stijging is van 13 ptn t.o.v. 2016 ! Dezelfde trend is bij de andere Europeanen ook aanwezig.
 • Duur en frequentie van de reis: de Belgische vakantieganger zal dit jaar minder lang vertrekken (45% max. 1 week, 35% twee weken),  37% slechts éénmalig en 23% meermaals.
 • Vakantiebestemmingen: Frankrijk blijft de belangrijkste buitenlandse bestemming voor onze landgenoten (32%), gevolgd door Spanje (19%) en Italië (12%). 16% (hetzij +7ptn vs 2016) kiest België als vakantiebestemming.
 • Het gemiddeld vakantiebudget van de Belgen voor deze zomer (gemiddeld gezinsbudget) daalt met 10% en bedraagt € 2 179, wellicht door het hoger aantal vertrekken en het hoger aantal vakantieperiodes van maximum 1 week.
 • Nieuwe reis- en logeerpraktijken: 30% van de Belgen is voorstander van een logement bij de inwoner, 24% van een primitieve camping en 17% van een wereldreis.
 • Online evaluaties spelen bij 27% van de Belgen een invloed bij hun keuze van accommodatie. 68% heeft zelf al beoordelingen online gezet.
 • New York (22%), Rome (17%) en Barcelona (12%) zijn de steden die de Belgen absoluut ééns in hun leven willen zien.

 

REISPLANNEN

Meer Belgen verklaren deze zomer op reis te zullen gaan

In vergelijking met vorig jaar zullen duidelijk meer Belgen op vakantie gaan (60%, een stijging van 13 ptn t.o.v. 2016), een groot contrast met de tendensen van vorig jaar, toen de intentie om op reis te vertrekken met 10 ptn was gedaald in vergelijking met het jaar voordien.
De stijging treft zowel de vakantiegangers die éénmalig willen vertrekken (37%, +6 ptn) als zij die meermaals op vakantie zullen gaan (23%, +7 ptn).

Het stijgend aantal vakantiegangers heeft een grote impact op de duur van de verblijven: de korte verblijven van maximum 1 week kennen bij de Belgen een aanzienlijke stijging (45%, +19 ptn.), terwijl verblijven van 2 weken dalen tot 35% (-13 ptn) en verblijven van 3 weken en meer tot 20%
(-8 ptn.). Bij de Nederlandstaligen is de stijging in het aantal korte vakanties van maximum 1 week het grootst (48%, hetzij +23 ptn) en dit ten nadele van de verblijven van 2 weken (34%, -16 ptn). Bij de Franstaligen stelt men eenzelfde trend vast (max.  1 week = 42%, hetzij +15 ptn en 2 weken = 36%, hetzij -10 ptn), maar ook een significante daling bij de lange vakanties van minimum 3 weken (22%, -10 ptn).

Ook de Europeanen worden reislustiger

Het aantal Europeanen dat verklaart in de zomervakantie op reis te zullen vertrekken is eveneens gestegen (63%, +9 ptn t.o.v. 2016). De stijgende trend is aanwezig in alle landen. De minder bewogen periode op het vlak van de veiligheid waarop de enquête dit jaar werd gehouden in vergelijking met vorig jaar (nl. de weken die op terroristische aanslagen volgden) zal hier wellicht een rol in spelen.

 

VAKANTIEBESTEMMINGEN

Frankrijk, Spanje, Italië en België: de favoriete bestemmingen van de Belg

77% van de Belgen brengt zijn vakantie in Europa door (-11 ptn. t.o.v. 2016). Zij behoren tot de groep reizigers die het minst in eigen land blijven (16 %) ondanks een stijging van 7 ptn in vergelijking met vorig jaar. Deze stijging is zeker gelinkt aan de stijging van het aantal vakantievertrekken. Frankrijk blijft de meest populaire bestemming van de Belgen (32%, +5 ptn. t.o.v. 2016). Spanje wint aan populariteit (19%, +2 ptn. t.o.v. 2016), en ook Italië (12%, +1 pt). 

De helft van de  Belgen gaat op reis met de auto

56% (+4 ptn) van de Belgen geeft aan met de auto op vakantie te zullen gaan. Vliegtuigreizen stijgen eveneens tot 48% (+5 ptn), evenals de treinreizen (11%, +9 ptn).

Europeanen zijn overwegend zonnekloppers

37% van de Europeanen kiest voor een vakantie in eigen land. Dat aandeel is groter in landen met een gunstig klimaat. Zo blijven in de zuiderse landen zowat 6 reizigers op 10 in eigen land. Het heliotropisme, de drang naar de zon, blijft een doorslaggevende factor bij de keuze van de bestemming.

Nota : 41% van de Amerikanen en 34% van de Brazilianen geven aan in eigen land te blijven tijdens hun vakantie

 

STEDEN DIE VAKANTIEGANGERS EENS IN HUN LEVEN WILLEN BEZOEKEN

New York en Parijs als attractiefste steden

Dit jaar werd gevraagd welke steden de vakantiegangers minstens één maal in hun leven willen bezoeken. De volgende top 3 kwam uit de bus : voor de Belgen komt New York op de eerste plaats (22%), gevolgd door Rome (17%) en Barcelona (12%). Voor alle Europeanen samen is dit New York (27%), Parijs (16%) en Rome (14%).

 

BUDGET

Het vakantiebudget van de Europeanen blijft een belangrijke uitgavenpost in het totaal gezinsbudget

Voor 23% van de Belgen (20% van de Europeanen), is het vakantiebudget een uitgavenpost die ze onberoerd willen laten, dit terwijl 32% (+4 ptn) van de Belgen en 29% (-1 pt) van de Europeanen het vakantiebudget beschouwen als een uitgavenpost waarin ze stevig zullen snijden t.o.v.de andere gezinsuitgaven. 

Het vakantiebudget daalt bij de Belgische gezinnen

Vorig jaar steeg het budget in België met 9% tot € 2412/gezin. Dit jaar echter, stellen we opnieuw een daling vast waardoor het gemiddelde budget uitkomt op  € 2179/gezin, hetzij € 233 euro minder (-10%) dan vorig jaar. De stijging van het aantal mensen dat op vakantie zal vertrekken, en de stijging van de korte verblijven, verklaren  ongetwijfeld  deze daling.

Met een gemiddeld vakantiebudget van € 2179/gezin, staat België op de 4de plaats van de ondervraagde Europese landen. De daling van het budget treft zowel de Vlamingen (€ 2030, - € 410) als de Franstaligen (€ 2328, - € 56).

Het gemiddelde reisbudget van de ondervraagde Europese gezinnen van de eurozone daalt met 12% t.o.v. vorig jaar en bedraagt nu € 1988 (€ 1989 indien het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland worden bijgerekend). In alle landen stelt men een daling vast: Oostenrijk (€ 2 423, - 11%), Duitsland (€ 2 297, -7%), Frankrijk (€1 982, -11%) België (€2 179, -10%), Italië (€ 1 737, -15%) en Spanje (€1 651, -12%). Zwitserland, dat dit jaar als nieuwkomer werd ondervraagd, prijkt bovenaan de lijst met (€ 2 802) en het Verenigd Koninkrijk, dat vorig jaar geen deel uitmaakte van de enquête, heeft een gemiddeld reisbudget van € 1 888

 

TYPE VAKANTIEBESTEMMINGEN

Rust is een prioriteit, maar ook culturele ontdekkingen en momenten met familie en vrienden staan op het menu

51% van de Belgen gaat tijdens de zomervakantie vooral op zoek naar rust. De vakantie met het gezin en/of vrienden doorbrengen geniet de voorkeur van 45% van de Belgen. Daarnaast wil 38% op vakantie nieuwe culturen ontdekken.

De ideale vakantiemix vinden de meeste Belgen (56%, +2 ptn.) tijdens een verblijf aan zee. Onze landgenoten houden van afwisseling en kiezen ook regelmatig voor een rondreis (29%, +5 pts.) of voor een vakantie op het platteland (25%, +5 ptn.), een verblijf in de stad (19%, -1 pt.) of een vakantie in de bergen (17%, -8 ptn.).

 

NIEUWE REIS- EN LOGEERTENDENSEN

Sinds enkele jaren steken nieuwe reis- en logeertendensen de kop op. Zo verkiest 30% van de Belgen om te logeren bij de inwoner (al dan niet via een verhuurplatform), 24% een primitieve camping (camping in een tent zonder specifieke infrastructuur), of wereldreizen (17%).

 

DE INVLOED VAN ONLINE-BEOORDELINGEN KEUZECRITERIA

Online-beoordelingen worden een belangrijke keuzecriterium

Bij de nieuwe trends, valt het ook op dat beoordelingen die online op het internet geplaatst worden aan belang winnen bij de keuze van logementen, transportmiddelen of attracties.

68% van de Belgen beweert een beoordeling online te plaatsen nadat ze gebruik hebben gemaakt van een accommodatie (hotel, huurwoning, …), een restaurant, een attractie of een transport (vliegtuig, huurwagen). Hiermee worden de Belgen voorbijgestoken door de Brazilianen (81%), de Amerikanen (76%), de Zwitsers (75%), de Italianen (73%), de Spanjaarden (71%) en de Britten (70%).
Deze beoordelingen gelden als 3de keuzefactor van de Belgen wanneer ze een accommodatie willen boeken (27%), na de verhouding prijs/kwaliteit (75%) en de locatie (51%).

 

KEUZECRITERIA

Het budget (55%), de veiligheidsrisico’s zoals aanslagen (48%) en het klimaat (44%) vormen bij de meeste Europeanen de top 3 van de essentiële criteria bij de keuze van de vakantiebestemming.

Voor de Belgen komen het klimaat en het budget op de eerste plaats (elk 51%), gevolgd door de veiligheidsrisico’s / vrees voor terroristische aanslagen (36%).

 

CONTACT MET HET WERK TIJDENS VAKANTIE

18% van de Belgen blijft op reis professionele e-mails lezen, 9% beantwoordt ze en 3% blijft doorwerken, of toch van tijd tot tijd. In het totaal blijft 30% van de Belgen in contact met het werk tijdens de vakantie, wat meer is dan in andere de Europese landen (gemiddeld 26%). 48% verklaart zich volledig van het werk los te koppelen tijdens de vakantie.

 

DE VAKANTIE VAN DE NEDERLANDSTALIGE VS. DE FRANSTALIGE BELGEN IN 2017, ENKELE VERSCHILLEN

 • De Franstaligen vertrekken talrijker op vakantie (64% t.o.v. 57% van de Nederlandstaligen).
 • Deze zomer kiezen de Nederlandstaligen vaker voor een korte vakantie van maximum 1 week (48%) in vergelijking met de Franstaligen (42%).
 • Franstaligen verkiezen Frankrijk (44% FR vs. 20% NL) als bestemming, terwijl de Nederlandstaligen vaker kiezen voor Spanje (20% NL vs. 18% FR) en dit jaar ook meer voor België (18%), Nederland (12%) en Duitsland (9%).
 • Het  vakantiebudget van de Belgen daalt met 10% (€ 2 179), wat een daling inhoudt van 17% (€ 2030) bij de Nederlandstaligen en 3% (€ 2328) bij de Franstaligen.
 • Het klimaat is een grotere keuzefactor bij de Franstaligen (56%) dan bij de Nederlandstaligen (46%).

[1] Deze enquête werd telefonisch uitgevoerd door Ipsos tussen 28 maart en 21 april 2017 via een steekproef bij 8.000 Europeanen (Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Oostenrijkers,  Belgen en voor het eerst ook Zwitsers). Europ Assistance ondervroeg ook dit jaar de bewoners van de Verenigde Staten en Brazilië, gezien hun belang voor de Europ Assistance-groep op internationaal niveau .Dit gebeurde bij de ondervraagde personen thuis en volgens de quotamethode (geslacht, leeftijd, beroep van het gezinshoofd, na onderverdeling per regio en grootte van de agglomeratie).

Deze is beschikbaar op www.europ-assistance.com

 

Ellen De Wilde NL Press Contact at Interel
Over Europ Assistance

De Groep Europ Assistance, die in 1963 in Frankrijk werd opgericht, is de uitvinder van de reisbijstand. Vanaf haar oprichting koos de Groep gedurende de afgelopen vijf decennia voor de innovatie als eerste hefboom ten dienste van haar klanten. De Europ Assistance Group, die via haar 37 dochterondernemingen in 33 landen wereldwijd aanwezig is, telt 8.500 werknemers en 750.000 serviceproviders en begeleidt haar klanten vanuit een menselijke aanpak vanaf het allereerste moment op het gebied van Reizen, Automotive, Gezondheid en Familie- en Thuiszorg. Europ Assistance verwezenlijkt meer dan 8,8 miljoen interventies per jaar en telt meer dan 300 miljoen klanten. De Europ Assistance Group, een 100% dochteronderneming van de Generali Group, realiseerde in 2017 een geconsolideerde omzet van 1.591 miljoen euro.

Europ Assistance Belgiƫ telt 216 medewerkers, behandelt meer dan 244 000 telefonische oproepen en meer dan 112 000 dossiers per jaar.